Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Εκδήλωση
Από την αφίσα της εκδήλωσης.

Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Eκδήλωση με θέμα «Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου.

Για τον σπουδαίο ιστορικό Τρύφωνα Ευαγγελίδη και το πόσο σημαντικό είναι για τη Σκιάθο το έργο του «Νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες», που εξέδωσε το 1913, θα μιλήσουν η δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και ο Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, εγγονός του ιστορικού και επίτιμος δικηγόρος Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Σκιάθου «Περιδιάβαση από το παρελθόν… στο παρόν: από την προϊστορία στη σύγχρονη Σκιάθο», από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Ασημίνα Σουλτάνη και Μαρία Καραγιαννοπούλου, Διευθύντρια Γυμνασίου Σκιάθου, και από τους μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Ο Τρύφων Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίγλεια της Βιθυνίας την 1η Φεβρουαρίου 1863. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως (1878-1884) και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε φιλολογικά μαθήματα. Αργότερα έφυγε στη Γερμανία όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1892. Από το 1892 ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Διορίστηκε καθηγητής το 1901 και υπηρέτησε επί 37 έτη, από τα οποία τα 11 ως γυμνασιάρχης. Πέθανε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1941.

Συνέγραψε περισσότερα από 50 έργα ιστορικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου, τα κυριότερα από τα οποία είναι: Η Παιδεία επί Τουρκοκρατίας (1936, 2 τόμοι), Ιστορία του Όθωνος (1893), Ιστορία του Καποδιστρίου (1894), Ιστορία της Τραπεζούντος (1898), Τα μετά τον Όθωνα (1898), Ιστορία της Μυκόνου (1912), Ιστορία της Σκιάθου (1913), Ροδιακά (1917), Ιστορία του εποικισμού της Ύδρας (1934), Βρύλλειον-Τρίγλεια (1934), πολλά από τα οποία έχουν επανεκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Για τα έργα του Ιστορία του Εποικισμού της Ύδρας και Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Στη Σκιάθο βρέθηκε το καλοκαίρι του 1912, αφού, όπως αναφέρει στο έργο του, ‘επί δίμηνον διαθερίσας οικογενειακώς εν Σκιάθω, και την νήσον επισκεψάμενος και μελετήσας πληθύς εγγράφων, ως εν τω οικείω τόπω, αναγράφεται, συνέγραψα την ιστορίαν της νήσου Σκιάθου». Σε μια εποχή όπου «ουδεμία συστηματική εργασία μέχρι τούδε εγένετο» για τη Σκιάθο, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, χρησιμοποιώντας επιστημονικές και προχωρημένες για την εποχή μεθόδους, όπως η κλασική επαγωγική και η συγκριτική, παρέδωσε ένα έργο που υπήρξε σημείο αναφοράς των μετέπειτα ερευνητών.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, η κα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου θα ξεναγήσει τους μαθητές του Γυμνασίου στην αρχαιολογική θέση «Κεφάλα», τη μοναδική έως τώρα γνωστή θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων στις Σποράδες, περιοχή ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Τα έως τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν κομβικό πρώιμο οικισμό του κεντρικού Αιγαίου, σε άμεση γειτνίαση και επαφή κυρίως με τη Θεσσαλία και την Εύβοια, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.