Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, η εταιρεία Gurr Johns, που αγοράζει και πουλά έργα τέχνης για λογαριασμό πελατών της, «χτύπησε» σε δύο δημοπρασίες τουλάχιστον 13 πίνακες του Πάμπλο Πικάσο αντί 155 εκατ. δολαρίων.

Την περασμένη Τετάρτη, σε δημοπρασία στον Οίκο Sotheby’s, η εταιρεία «χτύπησε» τέσσερα έργα του Ισπανού μαέστρου, και μία μέρα νωρίτερα, σε δημοπρασία στον Οίκο Christie’s, άλλα εννιά.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πικάσο εκθρονίστηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι ως ο πιο ακριβός, σε δημοπρασίες, καλλιτέχνης. Το ρεκόρ του Πικάσο ήταν 179,4 εκατ. δολάρια ενώ το έργο του ντα Βίντσι που δημοπρατήθηκε στον Οίκο Christie’s έφτασε τα 450 εκατ. δολάρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το έργο του Πικάσο που πωλήθηκε για το μεγαλύτερο ποσό –49,8 εκατ. στερλίνες, ενώ εκτιμάτο ότι η αξία του ήταν περίπου 37 εκατ.– ήταν το «Γυναίκα με μπερέ και καρό φόρεμα» του 1937, πορτρέτο της νεαρής μούσας του, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.

Ο πωλητής ήταν μέλος της οικογένειας Πικάσο, όπως είπαν καλά πληροφορημένες πηγές, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους καθώς η πληροφορία κρίνεται εμπιστευτική. Καμία σχετική πληροφόρηση για όλα τα έργα του Πικάσο δεν δόθηκε από την εταιρεία Gurr Jones –διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο και Λος Άντζελες– ενώ οι δύο οίκοι δημοπρασιών κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τόσο το ποιοι ήταν αυτοί που πούλησαν τα έργα όσο και το ποιοι τα αγόρασαν.

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ποιος θα ήθελε να αγοράσει τέτοιας διαφορετική ποιότητας Πικάσο ταυτόχρονα» δηλώνει, σε μήνυμά του προς την εφημερίδα «The Independent» ο έμπορος έργων τέχνης Ντέιβιντ Νας, που ειδικεύεται στον Ιμπρεσιονισμό και τη Μοντέρνα Τέχνη. «Η ερώτηση που ενδιαφέρει είναι για ποιον αγόραζε η Gurr Johns; Και για ποιο λόγο;» συνεχίζει. Ο Νας ρωτάει γιατί μεταξύ των 13 έργων που αγοράστηκαν συγκαταλέγεται και το «Λεμόνι και Ποτήρι», μια νεκρή φύση του 1922, που «έπιασε» 392,75 στερλίνες στον Οίκο Christie’s.

Δεν θα μάθουμε ποτέ. Αλλά οι δύο οίκοι δημοπρασιών τρίβουν τα χέρια τους. «Είναι ένα καλό ξεκίνημα για μια αναμφισβήτητα καλή χρονιά» τόνισε η Έλενα Νιούμαν, πρόεδρος του Οίκου Sotheby’s στην Ευρώπη.