Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. Η Υπουργός επισκέφθηκε και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου είχε συναντήσεις με βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, αντιπεριφερειάρχες, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, όλες οι συναντήσεις έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, η Υπουργός ενημερώθηκε για θέματα πολιτισμού της Κρήτης και ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συζητήθηκαν έργα πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη, όπως τα αρχαιολογικά Μουσεία Μεσαράς, Χανίων και Αγίου Νικολάου, ενώ δόθηκε έμφαση στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που προγραμματίζονται να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΠΕΠ) και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν, η υποβολή υποψηφιότητας για ένταξη των μινωικών ανακτόρων και της Σπιναλόγκας στα μνημεία της UNESCO κατείχε πρωτεύουσα θέση. Στη συνάντηση συμμετείχε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Έλενα Κουντούρη.

Θέματα που αφορούν στα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας του Ηρακλείου, όπως την Κνωσό και τα Ενετικά Τείχη, και στον τρόπο ανάδειξής τους, τέθηκαν στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, στην οποία παρευρέθηκε επίσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη.

Το Νέο Μουσείο του Αγίου Νικολάου, ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ήταν το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, παρουσία, μεταξύ άλλων, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού.

Για την εξέλιξη των έργων που ήδη πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συζήτησε η κα Κονιόρδου με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, καθώς το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και Εξοπλισμός των Αποθηκών του» έχει ήδη ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και υλοποιείται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στο Ρέθυμνο η Υπουργός συναντήθηκε και με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη.

Στη διάρκεια συνάντησης με τις επικεφαλής των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου και την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη, Χρύσα Σοφιανού, Ελένη Παπαδοπούλου, Αναστασία Τσιγκουνάκη και Στέλλα Μανδαλάκη αντίστοιχα, η Υπουργός ενημερώθηκε για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία άμεσης ένταξης (Ανάδειξη του Υστερομινωϊκού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων, «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου») και ζήτησε τις προτάσεις τους για την καλύτερη λειτουργία των πωλητηρίων των αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον, ενημερώθηκε για τα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που προγραμματίζονται να ενταχθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο ΠΕΠ Κρήτης, όπως «Ανάδειξη Οχυρής Νησίδας Σπιναλόγκας 3η φάση», «Μουσείο Μεσαράς», «Ανάπλαση Δυτικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Χανίων – α’ φάση», «Φραγκοκάστελλο Σφακίων: διερεύνηση φθορών-αποκατατάσταση-προτάσεις χρήσεων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του μνημείου», «Ανάδειξη Μινωϊκής Κυδωνίας», «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Απτέρας», «Στερέωση και προστασία Φρουρίου Καλέ Ιεράπετρας Λασιθίου», «Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού (Μέγαρο Βασιλέως, μικρό Ανάκτορο, Βασιλικός δρόμος, Βίλα “Αριάδνη”)», «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ζάκρου», «Ανάδειξη οικίας Χρονάκη».

Η κα Κονιόρδου ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο Μουσείο Αγίου Νικολάου και στην προσωρινή έκθεση αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο. Ενημερώθηκε για το χώρο, όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το νέο Μουσείο Ρεθύμνου, οι μελέτες του οποίου θα ξεκινήσουν άμεσα στο πλαίσιο προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης. Επισκέφθηκε, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης με το έργο «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Απτέρας», καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελεύθερνας, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκο Σταμπολίδη.

Στην επίσκεψή της η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε έμφαση στα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία χώρων πολιτισμού με ποικίλες πολιτιστικές χρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους, ενώ επισκέφθηκε το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Xουδέτσι, τη λειτουργία και τις δράσεις του οποίου η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίζει με θέρμη. Επίσης, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση του Δήμου για τη διαμόρφωση πολιτιστικού χώρου στο Χουδέτσι. Σε συνάντηση με τον Ross Daly και τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων, Εμμ. Κοκοσάλη, η κα Κονιόρδου εξέφρασε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού προς τις δράσεις του Φεστιβάλ. Το ΥΠΠΟΑ έχει στηρίξει οικονομικά τον «Λαβύρινθο» για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα έτσι ώστε η σημαντική αυτή δραστηριότητα να αποκτήσει νέα δυναμική και διεθνή ακτινοβολία, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.