Ο έλεγχος της φωτιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα επιτεύγματα. Υμνήθηκε σε αμέτρητους μύθους όπως αυτός του Προμηθέα. Για τον Κάρολο Δαρβίνο ήταν το δεύτερο σπουδαιότερο επίτευγμα μετά τη γλώσσα. Πώς ο προϊστορικός άνθρωπος κατέκτησε τη χρήση της φωτιάς και πώς η Παλαιολιθική αρχαιολογία την ανιχνεύει στα πολύ παλαιά κατάλοιπα που αποκαλύπτει και μελετά; Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης αρχαιολογικής και παλαιοανθρωπολογικής έρευνας. Εγγράφονται στη μελέτη της διαφοράς μεταξύ της χρήσης μιας φυσικής φωτιάς (η οποία, για παράδειγμα, μπορεί να προέλθει από την έκρηξη ενός ηφαιστείου ή έναν κεραυνό) και του σκόπιμου ανάμματός της για τη δημιουργία μιας εστίας. Από πότε η τεχνολογία της φωτιάς είναι ελεγχόμενη ώστε να συνοδεύει και να υπηρετεί τον άνθρωπο αλλάζοντας με το μαγείρεμα τη δίαιτά του και καλλιεργώντας την κοινωνικότητά του;

«Η φωτιά στην ιστορία της ανθρωπότητας: το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα μετά τη γλώσσα» («Fire and humanity: the greatest discovery after language») είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Liverpool, John Gowlett, στο πλαίσιο επιστημονικού σεμιναρίου Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας που συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής John Gowlett θα εξετάσει όλες τις μαρτυρίες κλειδιά από την παλαιολιθική αρχαιολογία και τη βιολογία για να υποστηρίξει ότι η χρήση της φωτιάς έχει ρίζες στα βάθη της προϊστορίας. Κάνοντας μια επισκόπηση του παγκόσμιου παλαιολιθικού χάρτη θα παρουσιάσει τα ευρήματα εκείνα που μαρτυρούν το επαναλαμβανόμενο άναμμα και έλεγχό της ήδη από τη Μέση Πλειστόκαινο Εποχή. Τέλος, θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες των κυνηγών και τροφοσυλλεκτών αξιοποιούσαν και αξιοποιούν μέχρι σήμερα τη φωτιά στις στρατηγικές επιβίωσής τους.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπεύθυνες διοργάνωσης: Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη (αναπλ. καθηγήτρια Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Νένα Γαλανίδου (αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης). Με την υποστήριξη της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.