Το 1917 η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις πέντε χρόνια στο ελληνικό κράτος. Η πόλη ισορροπούσε ανάμεσα στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη νέα ελληνική διοίκηση σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντεινόταν από την εμπλοκή στο Μεγάλο Πόλεμο. Με τη φωτιά του Αυγούστου του 1917 σφραγίστηκε ένα άγνωστο για μας παρελθόν, δημιουργήθηκε, όμως, μια νέα πόλη.

Πολλές από τις καθημερινές φωνές της πόλης του 1917 έχουν σωπάσει. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και το Ολοκαύτωμα το 1943, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στη μνήμη.

Νησίδες μνήμης, σημεία αναφοράς και ιστορικές σταθερές, σε κάθε εποχή, σε κάθε αλλαγή, καταστροφή και ανασύνταξη της πόλης, ήταν και θα είναι τα μνημεία της. Ζωντανεύουν από τους ανθρώπους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, και διατηρούν ενεργή τη  μνήμη στην πόλη.

«1917: Μνημεία στις φλόγες» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα παρουσιάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος – Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου).

Η έκθεση, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης με τέσσερις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από δώδεκα ακόμα φορείς, καθώς και από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας, και μέσα από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό, παρουσιάζει απτά τεκμήρια για το πώς επηρέασε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης η πυρκαγιά του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.