Περιοδική έκθεση με τίτλο «Μεσαιωνικοί θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας» εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 19:00, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας (KAMB), με πολλούς ήδη σταθμούς σε πόλεις τις Πολωνίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB.

Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κοσμήματα αλλά και άλλου είδους περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, πόρπες, περίαπτα, περιδέραια, πόρπες ζωνών, χάντρες, σταυροί, εγκόλπια κ.ά. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων, ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».

Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι κατασκευασμένα από ποικίλα πολύτιμα υλικά –ασήμι, χρυσό, μπρούντζο, γυαλί, ημιπολύτιμους λίθους κ.ά.– και προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα σε αρχαιολογικές θέσεις στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές του 19ου αιώνα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή σκιαγραφείται μία εικόνα των διαφορετικών διακοσμητικών στυλ και τύπων κοσμημάτων που ήταν σε χρήση κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα αυτές που κατοικήθηκαν από σλαβικούς πληθυσμούς.

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της αγαστής και εξαιρετικά επιτυχούς συνεργασίας που είχε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016), μια συνεργασία που ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση στην Πολωνία (Αρχαιολογικό Μουσείο Πόζναν και Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας) της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ «Everyday Life In Prehistoric Macedonia».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεδάκη-Βλαζάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου 2018.