«Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα» είναι ο τίτλος της νέας μεγάλης θεματικής παράστασης του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων. Ο τίτλος βασίζεται στο ομώνυμο σονέτο του Κωστή Παλαμά από την ποιητική σειρά δώδεκα έξοχων σονέτων με τίτλο «Πατρίδες».

Αέρας, γη, νερό, φωτιά: κατά τη θεωρία του Εμπεδοκλή του Ακραγαντίνου τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αιώνιες, θεμελιώδεις, κοσμογονικές αρχές. Από την αρχαία αυτή φιλοσοφική θεωρία μέχρι το περιεχόμενο των τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, εκφράζεται η αιώνια αγωνία του ανθρώπου να δώσει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή και τον προορισμό του.

Στην παράσταση αυτή όπου συμμετέχουν συνολικά 270 χορευτές, θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα που εκφράζουν την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα προαιώνια μεταφυσικά ερωτήματα.

Από τον ποιητικό λόγο του Παλαμά, τα τέσσερα στοιχεία, αέρας, γη, νερό, φωτιά, διευρύνονται υπό το βλέμμα της πλούσιας παράδοσής μας και μέσα από την έμπνευση και την αξιοποίησή τους από τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, υπεύθυνο χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Συγκεκριμένα αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό του ΛΕΛ, προϊόν πολύχρονων καταγραφών σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, η εξαιρετική του ιματιοθήκη, που κοσμείται από εκατοντάδες ενδυμασίες, καθώς και τα μοναδικά του κοσμήματα, που ενισχύουν και ολοκληρώνουν κάθε εμφάνιση, η εμπειρία και η έμπνευση που απλόχερα προσφέρουν η ποικιλομορφία και ο πλουραλισμός της παράδοσής μας, ο πηγαίος αυθορμητισμός και η ανιδιοτελής αγάπη και ενασχόληση όλων των συντελεστών της παράστασης, φανερών και αφανών, με την παράδοση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Κώστας Δεδούσης (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί), Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο), Βασίλης Σαραντινός (κρουστά), Βασίλης Αγροκώστας και Αλέξανδρος Μανγκλάρας (τραγούδι), Γιάννης Επιτροπάκης (λύρα Κρήτης), Σπύρος Κούκος (θρακιώτικη λύρα), Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης (γκάιντα), Νίκος Μπόζογλου (ακορντεόν), Μπάκος Δημήτρης (γκάιντα και τσαμπούνα), Γρηγόρης Δίγκας (κορνέτα), η κομπανία των Ψαθάδων από τη Νάουσα, Βαγγέλης Ψαθάς και Σταύρος Παζαρέντζης (ζουρνάς), Βαγγέλης Ψαθάς (νταούλι), Κώστας Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), Νίκος Θεοδωρίδης (νταούλι).

Τραγουδούν επίσης οι: Γιάννης Παυλόπουλος, Κώστας Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαραντινός, Σπύρος Κούκος, Αντώνης Μπάρμπας, Παναγιώτης Κράιας.