Επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Αρχαιολογικό απόθεμα και οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, 1945-1967» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου (ώρα 17:00), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος).

Το 1946, ο Οργανισμός Ανασυγκροτήσεως εκτιμούσε ότι ο πόλεμος και η Κατοχή μηδένισαν την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, με εξαίρεση μια ασήμαντη κινητικότητα στις λουτροπόλεις, οφειλόμενη στον εσωτερικό τουρισμό. Την ίδια περίοδο, Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες αναδείκνυαν τον τουρισμό ως μία από τις βασικές προτεραιότητες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το καλό κλίμα, που επέτρεπε μακρά τουριστική περίοδο, το φυσικό περιβάλλον και το διαυγές της ατμόσφαιρας, η κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά κυρίως τα έργα τέχνης της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας που ήταν στη βάση της παιδείας πολλών ξένων, έκαναν τη χώρα ανταγωνιστική των μεσογειακών χωρών. Αναμενόταν, μάλιστα, να προσελκύσουν έτσι τον διεθνή τουρισμό, ώστε ο από τότε ονομαζόμενος «τουριστική βιομηχανία» κλάδος να θεωρείται σημαντικότερος και από τη γεωργική της παραγωγή, στην προσπάθεια της χώρας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

Η ημερίδα συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού από τις συναφείς συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ.: 210 3418011, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Πρόγραμμα ημερίδας

17:00. Άγγελος Βλάχος (δρ Ιστορίας), «Η Ελλάς κραυγάζη για Τουρισμό!»: Το αρχαιολογικό απόθεμα και οι πρόνοιες για την ανάπτυξη υπό το πρίσμα του Σχεδίου Marshall (1948-1951)

17:15. Λία Δάγκλα (Αρχαιολόγος, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Το Σχέδιο Marshall και οι επεμβάσεις στα μνημεία τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια

17:30. Νίκη Σακκά (Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών), Η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας: ανακατασκευή, χρηματοδότηση, απήχηση

17:45.  Βασίλης Κολώνας (Αρχιτέκτων, Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν/μίου Θεσσαλίας), Τοπία και μνημεία. Αντιπαράθεση και συνύπαρξη στην πορεία της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας (1952-1967)

18:00.  Ζιζή Σαλίμπα (δρ Οικονομολόγος-Ιστορικός), Η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου την πρώτη μεταπολεμική περίοδο

18:15. Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, Δανειοδοτώντας τον τουρισμό στη μεταπολεμική Ελλάδα

18:30.  Ερωτήσεις – Συζήτηση – Σύντομη ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού