Ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Φερνάν Λεζέ πωλήθηκε 70 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία που διοργάνωσε πρόσφατα ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη, ένα ποσό που αποτελεί ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη.

H ελαιογραφία «Contraste de formes», που φιλοτεχνήθηκε το 1913 από τον ζωγράφο ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Αρζαντάν της Νορμανδίας, εκτιμάτο στα 65 εκατ. δολάρια από τον οίκο δημοπρασιών.

Το ποσό που προσφέρθηκε για τον συγκεκριμένο πίνακα αποτελεί σχεδόν το διπλάσιο του προηγουμένου ρεκόρ για τον Γάλλο ζωγράφο (1881-1955), δηλαδή 39,2 εκατ. δολάρια για το έργο «Etude pour la femme en bleu» που πωλήθηκε το 2008 από τον οίκο Sotheby’s.

Ένα ακόμη ρεκόρ καταρρίφθηκε για τον Βέλγο σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ, του οποίου ο πίνακας «Η αυτοκρατορία του φωτός» (1949) πωλήθηκε αντί 20,5 εκατ. δολαρίων. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πίνακας «La corde sensible» του ίδιου ζωγράφου είχε πωληθεί 14,4 εκατ. στερλίνες σε δημοπρασία του Christie’s στο Λονδίνο, δηλαδή 17,9 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την τότε συναλλαγματική ισοτιμία. Η τιμή που πωλήθηκε ξεπέρασε τις εκτιμήσεις –από 14 έως 18 εκατ. δολάρια– του οίκου Christie’s.

Άλλο δυνατό σημείο της δημοπρασίας, ο πίνακας «Laboureur dans un champ» του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ κατακυρώθηκε αντί 81,3 εκατ. δολαρίων. Το ποσό πώλησής του ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του οίκου Κρίστις που υπολόγιζε στα 50 εκατ. δολάρια την τιμή πώλησης αυτού του πίνακα που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε από το παράθυρο του σανατορίου του Σεν Ρεμί όπου διέμενε το 1889.