«Πες μου τι στέκεσαι Θανάση ορθός / βουβός σα λείψανο, στα μάτια εμπρός / γιατί Θανάση μου βγαίνεις το βράδυ, / ύπνος για σένανε δεν είν’ στον Άδη;» [Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Θανάσης Βάγιας ή ο Βρυκόλακας]

Tη θεατρική παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  στις 8, 9, 10, 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου (ώρα 22:00) στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι, με μεγάλη επιτυχία, σε επιλεγμένα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», στη δεύτερη εκδοχή της, ασχολείται με το άγνωστο σε πολλούς κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας που αφορά το φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στο φόβο των βρυκολάκων.

Μέσα από μια θωρακισμένη ερευνητικά –με βάση τη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία– και δραματουργικά παράσταση, αναβιώνουν νοοτροπίες και συμπεριφορές των «αντι-επιστημονικών» αιώνων. Το παρελθόν συγκινεί και γοητεύει. Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται με αφετηρία τον ίδιο το χώρο παράστασης, στην περίπτωση αυτή χώρους ενός ιστορικού αρχείου, σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του, και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να «εισχωρήσει» σε έναν αλλόκοτο, αλλοτινό κόσμο.

Πληροφορίες

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Κωνσταντίνος Ντέλλας. Καλλιτεχνική επιμέλεια κουστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη. Καλλιτεχνική επιμέλεια και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Χρήστος Συμεωνίδης. Μουσική σύνθεση και επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κτιστάκης. Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής. Σύμβουλος κατασκευής κουστουμιών: Αδαμαντία Νοτάρογλου.

Παίζουν: Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Φανή Παναγιωτίδου, Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη.

Φωτογραφία και video προώθησης: Χρήστος Συμεωνίδης. Επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418011 (Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, www.piop.gr