Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, ένα μικρό Μουσείο στο νομό Ηλείας, έχει καταφέρει να διαδώσει την αρχαία ελληνική τεχνολογία στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία. Τα δύο κτήρια του Μουσείου, στην Αρχαία Ολυμπία και στο Κατάκολο, που στεγάζουν μόνιμα τις ανακατασκευασμένες από το δημιουργό τους Κώστα Κοτσανά εφευρέσεις του 3ου αιώνα π.Χ. υποδέχονται καθημερινά πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Οι περιοδεύουσες εκθέσεις του Μουσείου έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι η άγνωστη μέχρι σήμερα τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Απόδειξη της επιτυχίας και της διάδοσης εκτός των συνόρων της χώρας μας του έργου και της προσπάθειας του Μουσείου αποτελούν οι τρεις μεγάλες εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Νότια Κορέα, τη χώρα που βρίσκεται στο απόγειο της τεχνολογικής προόδου και αιχμής και ανακαλύπτει και θαυμάζει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα η έκθεση με θέμα «Αρχαία Ελλάδα – Οι απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας» έχει φιλοξενηθεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις στα Εθνικά Μουσεία Επιστημών, από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Η πρώτη έκθεση στη Daejeon (01/10/2016-28/02/2017) υποδέχτηκε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες. Φυσικό επακόλουθο η δεύτερη έκθεση στη Gwangju (07/04/2017-06/06-2017) και η τρίτη κατά σειρά έκθεση στη Daegu που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2017.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι αντιδράσεις και εντυπώσεις του ενθουσιασμένου κοινού που έχει επισκεφθεί και τις τρεις εκθέσεις, στη Daejeon, στη Gwangju και στη Daegu» αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δημοσιεύματα εξυμνούν τόσο το περιεχόμενο της έκθεσης όσο και το δύσκολο και πολυετές έργο του ιδρυτή των Μουσείων, Κώστα Κοτσανά, το οποίο βραβεύτηκε και από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κορέας».

Ο Κώστας Κοτσανάς με την πολυετή μελέτη και την ατέρμονη προσπάθεια αναδεικνύει όσα δεν σώθηκαν και παρουσιάζει ένα άγνωστο τεχνολογικό παρελθόν, το οποίο ζωντανεύει πραγματικά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών που θα ζήσουν μία μοναδική εμπειρία και θα θαυμάσουν τον κόσμο των μοναδικών ελληνικών εφευρέσεων.