«Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται να συμπληρώσει και να συμβάλει δραστικά στην πραγμάτωση ενός μεγάλου οράματος Πολιτισμού, που είναι η επέκταση και η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ)».

Με αυτά τα λόγια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου χαιρέτισε χθες, από τη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού-ΙΣΝ, την ενεργοποίηση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την αποπεράτωση του κτηρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης. Το κτήριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το γεγονός χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΜΑΣ, Απόστολος Μπότσος, καθώς και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα που παρουσίασε με power point όψεις του νέου κτηρίου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί. Παρούσα ήταν και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Χάρη σε αυτή τη δωρεά, το κέντρο της πρωτεύουσας θα αποκτήσει ακόμη ένα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, όπως σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου, «θα αναδειχθεί έτσι σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να διαφυλάξει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης που ανήκουν στις συλλογές της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικότερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι «με την έναρξη των οικοδομικών εργασιών που αφορούν τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η ΕΠΜΑΣ θα είναι έτοιμη, στις αρχές του 2019, να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη, με πολλαπλές δυνατότητες εκθέσεων, δράσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων».

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πρόκειται να καλύψει την προσθήκη τρίτου ορόφου στο κτήριο Β, στο οποίο, εκτός από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, θα στεγαστούν επίσης οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον τρίτο όροφο. Επιπλέον, η δωρεά θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτηρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλη την πρόσοψη του κτηρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτηρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος στο κλιμακοστάσιο του κτηρίου Γ.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης για την επομένη της αποπεράτωσης των εργασιών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ΥΠΠΟΑ διασφάλισε για αυτό το σκοπό το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου (ύψους 805.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Προσέλαβε, επίσης, πρόσθετο μόνιμο προσωπικό φύλαξης για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης στο νέο κτήριο (συγκεκριμένα 15 άτομα από τον ΟΔΙΕ), ενώ παράλληλα καλύπτει την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ».

Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που ενέκρινε το ποσό των 4.600.000 € για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ λειτούργησε καθοριστικά για την κάλυψη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης.