To μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη παρουσίασε ένα «άγνωστο» πορτρέτο του βασιλιά Φιλίππου Γ’ που αποδίδεται στον ισπανό ζωγράφο Ντιέγο Βελάσκεθ, το οποίο ανακάλυψε Αμερικανός συλλέκτης και το δώρισε στο μουσείο.

«Είμαι ευτυχής και περήφανος που ο “μικρός πίνακάς” μου μπόρεσε να βρεθεί εδώ στη Μαδρίτη», δήλωσε ο συλλέκτης Ουίλιαμ Μπ. Τζόρνταν, ειδικός της ισπανικής ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πίνακα στη Μαδρίτη.

Το έργο παρουσιάζει τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο Γ’ που κυβέρνησε από το 1598 έως το 1621. Θα εκτίθεται μαζί με άλλους πίνακες έως τις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Μουσείο του Πράδο, το πορτρέτο χρονολογείται στο 1627 και είναι ένα σχέδιο που πραγματοποιήθηκε για άλλο έργο του Βελάσκεθ, «Lα expulsion de los Moriscos», το οποίο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1734 πριν από την κατασκευή του μουσείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει και άλλους πίνακες που έχουν σχέση με το πορτρέτο, κυρίως έναν Τιτσιάνο που παρουσιάζει τον Φίλιππο Γ’ παιδί, και πίνακες που φέρεται να ενέπνευσαν τον μεγάλο ζωγράφο για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Τζόρνταν δώρισε το «Πορτρέτο του Φίλιππου Γ’» στους Αμερικανούς Φίλους του Μουσείου του Πράδο. Το ίδρυμα το μετέφερε στη συνέχεια στο μουσείο ώστε να περιληφθεί στη μόνιμη έκθεση.

Ο Αμερικανός ανακάλυψε τον πίνακα, που είχε τον τίτλο «Πορτρέτο ενός άνδρα» και είχε αποδοθεί σε άλλον ζωγράφο, το 1988 κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Λονδίνο. Μετά τις εργασίες αποκατάστασης του πίνακα, ο Τζόρνταν εξέφρασε την υπόθεση ότι επρόκειτο για Βελάσκεθ. Το Πράδο το επιβεβαίωσε έπειτα από μελέτη του έργου και σύγκρισή του με άλλους πίνακες του ζωγράφου.

Υπάρχουν περίπου 120 πίνακες του Ντιέγο Βελάσκεθ (1599-1660), οι περισσότεροι από τους οποίους φυλάσσονται στο Μουσείο του Πράδο, μεταξύ τους ο περίφημος «Las Meninas».