Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μνημείο
Όλες οι φωτογραφίες
Ο βόρειος κίονας του αναθήματος των Πτολεμαίων στην Ολυμπία (φωτ.: Birgitta Eder).
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Αναστήλωση αρχαίου κίονα στην Ολυμπία

Από το αναθηματικό μνημείο των Πτολεμαίων

Εκδήλωση με αφορμή την αναστήλωση του βόρειου κίονα του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας διοργανώνουν το Ίδρυμα Regula Pestalozzi, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στις 26 Απριλίου 2017, και ώρα 12:00. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των παραπάνω ιδρυμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της γερμανικής Πρεσβείας θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα εγκαινιάσουν επισήμως τον κίονα ως νέο μνημείο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Το αναθηματικό μνημείο των Πτολεμαίων βρίσκεται ανατολικά της Άλτεως στην Ολυμπία, μπροστά στη Στοά της Ηχούς. Σύμφωνα με την επιγραφή στη βάση του βόρειου κίονα, το μνημείο, που περιλάμβανε δύο κίονες, ανατέθηκε γύρω στο 270 π.Χ. από τον ναύαρχο Καλλικράτη για τον βασιλέα της Αιγύπτου Πτολεμαίο Β’ Φιλάδελφο και τη σύζυγο και αδελφή του Αρσινόη.

Η αναστήλωση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009‐2017 χάρη στη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Regula Pestalozzi, με την υποστήριξη της εταιρείας Alfred Kärcher GmbH & Co. KG. Το έργο διηύθυνε ο προσφάτως εκλιπών αρχιτέκτονας της ανασκαφής Klaus Herrmann. Οι εργασίες συντήρησης έγιναν από τους λιθοξόους Gerrit Höfig και Αλέξανδρο Παπαλάμπρο.

Σε συνέχεια των αναστηλωτικών εργασιών στο Φιλιππείο και στον ναό του Διός, το μνημείο θα προσφέρει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου μία ακόμη δυνατότητα να αντιληφθούν την τρίτη διάσταση των αρχαίων κτηρίων και να αποκτήσουν μία ιδέα για την εντύπωση που αυτά προκαλούσαν.