Επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, μετέβη χτες το πρωί στο Διδυμότειχο –ύστερα από εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ– προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την εκδήλωση της  πυρκαγιάς που προκλήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο Τέμενος Βαγιαζήτ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες, ενώ από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος, αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες.

Το επιτελείο αποτελείται από τη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελευθερία Τσακανίκα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την Προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου, Χρύσα Καραδήμα, και την Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της ΔΑΒΜΜ, Ιωάννα Καράνη.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420 μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Α’. Η αρχική θολωτή κάλυψή του γρήγορα κατέπεσε, οπότε και περί τα τέλη του 15ου αιώνα αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη. Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.