Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης Documenta, Άνταμ Σίμτσικ, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάσελ της Γερμανίας ότι 230 έργα θα μεταφερθούν από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) της Αθήνας και θα εκτεθούν στο Κάσελ. Δεν αποκάλυψε όμως ποιους καλλιτέχνες και ποια έργα τέχνης έχει επιλέξει. Πρόκειται πάντως για πίνακες και γλυπτά 70 περίπου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία θα εκτεθούν στο Μουσείο Fridericianum του Κάσελ επί 100 μέρες, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η dοcumenta 14, η οποία θα ξεκινήσει φέτος στην Αθήνα στις 8 Απριλίου, δύο μήνες δηλαδή πριν από την έναρξή της στη γερμανική πόλη.

O Άνταμ Σίμτσικ μίλησε επίσης για «τους δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη» και για την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ακριβώς τώρα τα μουσεία ως δημόσιους χώρους. Ερωτηθείς τι έμαθε ο ίδιος εντωμεταξύ από την Αθήνα, απάντησε ότι «η μάθηση είναι μια διαδικασία» και ότι «δεν πρόκειται να παρουσιαστούν τώρα έτοιμα αποτελέσματα». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν το λίκνο το πολιτισμού. Τώρα είναι μια χώρα σε μιαν άλλη κατάσταση και παίρνει μαθήματα από όλο τον κόσμο. Είναι καιρός να ξαναμάθουμε από την Ελλάδα».

Η συλλογή του ΕΜΣΤ αξίζει να παρουσιαστεί στο Κάσελ, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι ένα ιστορικό βήμα για την documenta να διοργανωθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις.

Για «την κατάλληλη χρονική στιγμή» να γίνει και στην Αθήνα η documenta, προκειμένου να γίνει «ανταλλαγή γνώσης» και «μια ανταλλαγή οπτικών ταυτοτήτων», μίλησε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά.

Η documenta 14 είναι «η έναρξη μιας μαθησιακής διαδικασίας με σημαντική ανταλλαγή προοπτικών», επισήμανε και ο Άνταμ Σίμτσικ.

Το ΕΜΣΤ δεν πρόκειται πάντως ούτε να αδειάσει, ούτε να στερηθεί τα σημαντικότερα έργα του, αφού πρόκειται για το 1/4 της μόνιμης συλλογής του και για έργα όχι διασήμων καλλιτεχνών, αλλά έργα σημαντικά για το παρόν της Ελλάδας, τα οποία αποκτήθηκαν μετά το 2000, όπως διευκρινίστηκε. Στο Κάσελ θα εκτεθούν έργα τα οποία απεικονίζουν αντιφάσεις και παραλληλισμούς της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων δέκα χρόνων, είπε η κα Κοσκινά.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ υπογράμμισε ότι η φετινή documenta διεκδικεί να γίνει αντιληπτή ως πολιτική κατάθεση για την κρίση στην Ευρώπη. Στα έργα της συλλογής που θα μεταφερθεί στο Κάσελ συγκαταλέγεται και μια μεγάλη εγκατάσταση από παλιά βιομηχανικά υλικά της Λιβανέζας καλλιτέχνιδας Μόνα Χατούμ. Η κα Κοσκινά αναφέρθηκε στην «ιδέα της παρακμής και της νέας δημιουργίας», η οποία αντικατοπτρίζεται σε τέτοια έργα και αναφέρθηκε και σε άλλες λέξεις-κλειδιά του έργου όπως την «ιδέα της αλλαγής» και την ιδέα του παγκόσμιου πολίτη, την οποία όρισε ήδη ο αρχαίος φιλόσοφος Διογένης.