Ο Lesha Limonov είναι Λευκορώσος. Και είναι γραφίστας. Και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του διάσημου Rijksmuseum στο Άμστερνταμ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Διεθνές Βραβείο Rijkstudio 2017.

Οι σχεδιαστές καλούνται να επανερμηνεύσουν τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο, το οποίο ενσαρκώνει την ουσία της «ολλανδικότητας», και να τα εντάξουν στα δημιουργήματά τους, είτε αυτά κινούνται στον χώρο της μόδας, ή της φωτογραφίας, του ντιζάιν ή των εφαρμοσμένων τεχνών.

Ο Limonov επηρεάστηκε από την ιδέα ότι οι πίνακες ζωγραφικής μένουν ξύπνιοι, ακόμα και όταν οι αίθουσες αδειάζουν το βράδυ. Τα αριστουργήματα κοιτούν μέσα στο σκοτάδι, αγρυπνούν, παρακολουθούν ένα γύρω μέχρι να ανατείλει ξανά ο ήλιος και το μουσείο αρχίσει και πάλι να υποδέχεται κόσμο.

Φιλοτέχνησε λοιπόν μάσκες ύπνου, οι οποίες κοιτούν το σκοτάδι μέσα από τα μάτια προσώπων σε πίνακες ζωγραφικής, σαν την «Αυτοπροσωπογραφία» που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ το 1887 ή τη «Νυχτερινή Περίπολο» που ζωγράφισε ο Ρέμπραντ το 1642.

«Φορώντας τη μάσκα με τα μάτια του προσώπου από έναν πίνακα ζωγραφικής, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα δείτε στον ύπνο σας πραγματικά αριστουργήματα!» δήλωσε ο Limonov στο Designboom. «Και το όνειρό σας θα είναι υπό προστασία, γιατί οι ζωγραφισμένοι ήρωες θα ξαγρυπνούν, φρουροί της ανάπαυσής σας. Καλή νύχτα να έχετε».