Γέμισαν οι χώροι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας που έδωσε την αφορμή για τον ετήσιο απολογισμό των πλούσιων δράσεων του μουσείου για το έτος 2016.

Στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε στο Σίγρι, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, τόνισε ότι η στρατηγική για εξωστρέφεια που υλοποιεί το μουσείο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς παρά τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύει.

Ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, τόνισε ότι οι δράσεις εξωστρέφειας και συνεργασίας με όλους τους φορείς της Λέσβου, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν τη νέα χρονιά, στοχεύουν στην αλλαγή της εικόνας του νησιού και στη διεθνή προβολή του ως αειφόρου τουριστικού προορισμού. Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του μουσείου για το έτος 2016, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων για τo 2017 και αναφέρθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες του για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και δράσεων που έχουν καταστήσει το μουσείο φορέα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού τόσο στη Λέσβο, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Απολογισμός δράσεων 2016

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στη Λέσβο η πτώση της τουριστικής κίνησης κατά το 2016, γεγονός που επηρέασε σημαντικά την επισκεψιμότητα του μουσείου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι δράσεις εντατικοποιήθηκαν. Πέρα από τη λειτουργία των μόνιμων εκθέσεων και των πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους, προστέθηκαν η λειτουργία του νέου θαλάσσιου πάρκου Νησιώπης και η έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση εκθέσεων στην Αθήνα και το εξωτερικό –τις οποίες επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών– με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του νησιού ως τουριστικού προορισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Την έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα επισκέφθηκαν 35.000 επισκέπτες και στη Μυτιλήνη 5.000 επισκέπτες.

Με επιτυχία οργάνωσε την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Αιγαίον: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Σικάγο των ΗΠΑ. Επίσης, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οργανώνει την παρουσίαση της έκθεσης αυτής στο Πολυτεχνικό Μουσείο της Μόσχας, που αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016» και θα φιλοξενηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα έως 16 Μαρτίου 2017.

Το μουσείο ανέπτυξε δραστηριότητα στους τομείς της έρευνας, στις ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμάτων, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων προβολής, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε επίσης η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου προκειμένου να διατηρήσει την αναγνώριση Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

Ξένα πανεπιστήμια

Η προσπάθεια ανάδειξης της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού για εκπαιδευτικές δράσεις ξένων πανεπιστημίων ήταν επιτυχής το 2016.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το μουσείο, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και το Γεωπάρκο Λέσβου δημιούργησε την πρώτη εκπαιδευτική βάση πεδίου στην Ευρώπη για τους φοιτητές της Σχολής. Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου ξεκίνησε την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών για την υλοποίηση ασκήσεων πεδίου. Στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους υλοποιήθηκαν επίσης εκπαιδευτικές επισκέψεις από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου Τμήμα Γεωγραφίας, το Πανεπιστήμιο Shefield Τμήμα Γεωγραφίας, μεταπτυχιακά και τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα και κέρδισαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το μουσείο συνεργάστηκε με επιτυχία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και ενηλίκων.

«Μέσα από σειρά δράσεων που συμβάλλουν στην προστασία και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και προβολής της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, το Μουσείο το 2016 λειτούργησε ως ουσιαστικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης, προβάλλοντας το πρότυπο της ποιότητας» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις σχολικών μονάδων της Λέσβου για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος, της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις και τη συμβολή τους στην ανάδειξη και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, τιμήθηκε το Επιμελητήριο Λέσβου για τη σημαντικότατη στήριξή του στις δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου και του Μουσείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.