Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ινστιτούτο
Το Ρουμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο είναι αποτέλεσμα σύμπραξης τεσσάρων πανεπιστημίων της Ρουμανίας: του Βουκουρεστίου, του Alexandru Ioan Cuza στο Ιάσιο, του Babes-Bolyai στο Κλουζ, και του De Vest στην Τιμισοάρα.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Ιδρύεται Ρουμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα

Θα είναι η πρώτη αρχαιολογική σχολή από τα Βαλκάνια

Μία νέα αρχαιολογική σχολή «γεννιέται» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το πρώτο αρχαιολογικό ινστιτούτο από τα Βαλκάνια είναι σχεδόν γεγονός.

Το Ρουμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, με έδρα την Αθήνα (Ομήρου 62, Κολωνάκι), είναι αποτέλεσμα σύμπραξης τεσσάρων πανεπιστημίων της Ρουμανίας: του Βουκουρεστίου (Σχολή Ιστορίας και Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης), του Alexandru Ioan Cuza στο Ιάσιο (Σχολή Ιστορίας, που παρέχει πτυχίο Αρχαιολογίας), του Babes-Bolyai στο Κλουζ (Σχολή Ιστορίας και Φιλοσοφίας και Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και του De Vest στην Τιμισοάρα (Σχολή Γραμμάτων, Ιστορίας και Θεολογίας).

Η ομόφωνη γνωμοδότηση από τα μέλη του ΚΑΣ έγινε με βάση το υποβληθέν καταστατικό του Ινστιτούτου, αλλά και την αρχή της αμοιβαιότητας, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία και άρθρο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την αίτηση προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. Διευθυντής του Ινστιτούτου θα είναι ο δρ Dumitru Emilian Alexandrescu, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, και γραμματέας ο αρχαιολόγος Άρης Γεώργιος Τσαραβόπουλος. Το Ινστιτούτο θα έχει βιβλιοθήκη ανοιχτή και προσβάσιμη στους μελετητές και θα εκδίδει ετήσιο επιστημονικό περιοδικό με τα αποτελέσματα των ερευνών του.

Πρόθεση για την αμοιβαία ίδρυση αρχαιολογικών ινστιτούτων σε Ελλάδα και Βουκουρέστι είχε εκφραστεί από το 1995, ενδιαφέρον που ανανεώθηκε από τη ρουμανική πλευρά το 2004.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2014, με ρηματική διακοίνωση δηλώθηκε ότι τέσσερα ρουμανικά πανεπιστήμια εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ίδρυση του Ινστιτούτου, αντιπροσωπεία των οποίων μετέβη στην Αθήνα για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται, ότι η τελευταία ξένη αρχαιολογική σχολή που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ήταν η Ισπανική (το 2006) και εκτός αυτής δραστηριοποιούνται στη χώρα μας η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών, το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ελένη Μάρκου).