Αίτηση ανάκλησης και τροποποίησης (Θεραπείας) της απόφασης που έλαβε η πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) στις 13 Νοεμβρίου 2016, περί μη χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή της η επιτροπή, η αίτηση κατατέθηκε με υπογραφές 11 μελών της στις 4 Ιανουαρίου 2017 προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Παράλληλα, η επιτροπή υπενθυμίζει «ότι η πλειοψηφία του ΚΣΝΜ είχε απορρίψει την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ περί χαρακτηρισμού των παρακάτω προτεινόμενων:

1) Του κελύφους του αρχικού κτιρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων-αναχωρήσεων).

2) Του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού.

3) Του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ».

«Στην πραγματικότητα με την απόρριψη αυτή έγινε δεκτή η (αντι)εισήγηση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ μέσω 3 εντολοδόχων μελετητών, καθηγητών Αρχιτεκτονικής», προσθέτει η ανακοίνωση της επιτροπής, που δημοσιοποίησε «ως παρέμβαση στη διαδικασία εξέτασης» εισήγηση η οποία, όπως αναφέρεται «τεκμηριώνει τη θέση μας για το ποια κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις πρέπει και γιατί να κηρυχθούν ως διατηρητέα μνημεία στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης Αγίου Κοσμά. Σε αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε τα κτίρια της εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης ΥΠΠΟΑ, τα οποία απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία του ΚΣΝΜ», καταλήγει η ανακοίνωση.