Αποχαιρετώντας το επετειακό έτος του 2016 και υποδεχόμενο το 2017, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η μουσική και η δημιουργικότητα. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.

Μουσικές εκδηλώσεις

—Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 (Αίθουσα του Βωμού)

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου και Παναγιώτα Γκόφα. Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

—Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 14:00 (Αίθουσα του Βωμού)

Στη συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους θα ερμηνευτούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φράντς Σούμπερτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ελευθέριου Καλκάνη, Παναγιώτη Καρούσου και γνωστά επετειακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Βασίλης Ασιμακόπουλος, μπάσος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός. Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας «Ε. Καλκάνης». Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, οικογένειες και παιδιά

—«Ταξιδεύοντας στον χρόνο με τον Οδυσσέα»: Ένα εικαστικό εργαστήριο με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οδύσσειες». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου περιηγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και κατασκευάζουν το δικό τους ημερολόγιο, εμπνεόμενοι από σχετικά εκθέματα.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00, για παιδιά 6-8 ετών. Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00, για παιδιά 9-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου.

—«Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο»: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες: Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο» που φιλοξενείται στο Καφέ με έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα αλλά και το κτίριο του Μουσείου, καλλιτέχνες της έκθεσης σας προσκαλούν για ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών. Εμπνευστείτε από τα αρχαία έργα τέχνης και μάθετε τα μυστικά της δημιουργίας με την καθοδήγηση των σύγχρονων εικαστικών.

Τα υλικά σχεδίασης θα είναι διαθέσιμα από το μουσείο, αλλά μπορείτε να φέρετε το δικό σας μπλοκ ζωγραφικής και μολύβι. Η διάρκεια της συμμετοχής είναι ελεύθερη στο διάστημα του δίωρου που θα διεξάγεται η δράση. Η πρώτη μισή ώρα περιλαμβάνει περιήγηση στην εικαστική έκθεση στο Καφέ του Μουσείου.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 13:30-15:30, για όλες τις ηλικίες (με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη). Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 13:30-15:30, για όλες τις ηλικίες (με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

—Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»: Οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα σας ταξιδέψουν στις θάλασσες της Μεσογείου, αναζητώντας το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες και τους πολιτισμούς, μέσα από ιστορίες ανθρώπινες και ηρωικές, προσωπικές και συλλογικές Οδύσσειες.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00. Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

—«Μουσική ξενάγηση»: Ένας μουσικός περίπατος στις αίθουσες του μουσείου για όλη την οικογένεια. Ο μουσικός ερευνητής δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα του μουσείου, που αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής, και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε μπορεί να είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 και 13:00 για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου.

—«Μουσικό εργαστήρι «Αρχαίων άσματα»»: Για όσα παιδιά αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι, το εργαστήρι αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και να δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τις φωνές τους, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα μικρό μουσικό σύνολο και θα ερμηνεύσουν «αρχαίων άσματα», τα τραγούδια των αρχαίων, σε μια συναυλία-έκπληξη για τους υπόλοιπους επισκέπτες του μουσείου.

Μουσική εκγύμναση: Δρ Νίκος Ξανθούλης.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 11:00-13:00, για παιδιά 9-13 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891. Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου.

Και στο πωλητήριο του ΤΑΠ

Στο πωλητήριο του ΤΑΠ διατίθεται το γούρι του Μουσείου που φέτος είναι εμπνευσμένο από την αρχαία τριήρη, αιώνιο σύμβολο των θαλάσσιων δρόμων και της ανθρώπινης αναζήτησης. Το γούρι συνδέεται με την έννοια «ταξίδι», όπως αποδίδεται στην έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.