Ημερίδα με τίτλο «Η αρχαία Λητή και η περιοχή της» διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 09:00-16:00 (αίθουσα Μαν. Ανδρόνικος).

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστούν οκτώ ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα αρχαιολογικών και αρχαιομετρικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή της αρχαίας Λητής και στο νεκροταφείο του Δερβενίου.

Τη δεκαετία του 1960 η εύρεση των τάφων του Δερβενίου αποτέλεσε το σημαντικότερο αρχαιολογικό γεγονός στη Μακεδονία. Το σύνολο των σπουδαίων ευρημάτων που ήρθαν τότε στο φως, μεταξύ των οποίων ο περίφημος κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας οκτώ ανακοινώσεις είναι αφιερωμένες στην παρουσίαση του λεγόμενου μακεδονικού τάφου του «Μακρίδη Μπέη», ο οποίος 105 χρόνια μετά την αποκάλυψή του, αποδόθηκε στο κοινό και είναι πλέον επισκέψιμος. Το οικοδόμημα χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και αποτελεί λαμπρό δείγμα της ταφικής αρχιτεκτονικής στην αρχαία Μακεδονία.

Το έργο της προστασίας, αποκατάστασης και  αναστήλωσης του τάφου του «Μακρίδη Μπέη», με προϋπολογισμό 1.200.000€, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Με την αναστήλωση του μακεδονικού τάφου του «Μακρίδη Μπέη» και την κατασκευή ενός καινοτόμου στεγάστρου προστασίας, τη δημιουργία ιστοσελίδας για το σύνολο των τάφων του Δερβενίου, τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ο επισκέπτης έχει σήμερα μια ολοκληρωμένη εικόνα του νεκροταφείου.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 (11:00-13:00) θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ξενάγηση στον τάφο του «Μακρίδη Μπέη». Μετάβαση με ιδιωτικά μέσα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας