Στο πλαίσιο του κύκλου ανοικτών σεμιναρίων «Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση»  που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο με θέμα «Ίχνη και Απουσία». Στην ενότητα αυτή θα διερευνηθεί η αίσθηση της απουσίας που γεννά στους αρχαιολόγους η διαρκής επαφή με αποσπασματικά ίχνη του παρελθόντος και οι πιθανές επιπτώσεις της. Η εξέταση θα βασιστεί σε ψυχαναλυτικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις και ερμηνείες της απουσίας.

Ομιλητές είναι η Δέσποινα Καταπότη (Αρχαιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ο Μιχάλης Πέτρου [Κλινικός ψυχολόγος, Κοινωνικός ανθρωπολόγος (Πανεπιστήμιο Λυών), Ψυχαναλυτής (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής ‘Ενωσης – IPA)]. Συντονιστής είναι ο Χάρης Μωρίκης, [Κλινικός ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης – IPA)].

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσεων μέσω του cycladic.gr

«Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση»

Tα σεμινάρια «Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση» επιχειρούν να αναδείξουν τις κοινές συνιστώσες των δύο πεδίων και να διερευνήσουν πώς το ένα μπορεί να επηρεάσει το άλλο σε μεθοδολογικό και εννοιολογικό επίπεδο. Διοργανώνονται μία Δευτέρα κάθε μήνα, από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, και περιλαβάνουν έξι ενότητες, σε κάθε μία από τις οποίες συνδιαλέγονται ένας αρχαιολόγος ή κοινωνικός ανθρωπολόγος και ένας ψυχαναλυτής πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, με τη βοήθεια συντονιστή που θα διευθύνει τη συζήτηση.

Διοργανωτές του σεμιναρίου είναι η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου (Αρχαιολόγος, Υποδιευθύντρια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής), ο Άρης Αναγνωστόπουλος (Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο του Kent, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση – Kent-AUEB) και ο Νίκος Παπαδημητρίου (Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης).

Επόμενα σεμινάρια

«Παρελθόν και Πένθος»: Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19.00.

«Χρόνος και Ετερότητα»: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.00.

«Μνήμη και Τραύμα»: Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19.00.

«Σώμα και Ταυτότητα»: Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00.

Πληροφορίες

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, 5ος όροφος).

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσεων (έως 2 ανά άτομο) μέσω του cycladic.gr από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 11.00.

Όλες οι συναντήσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσω live-streaming από τη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e748