«Γιάννης Μηλιάδης, μια σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας» είναι ο τίτλος διάλεξης του σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλου, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Λόγιος από τα δεκαπέντε του, έξοχος κριτικός Τέχνης, υπόδειγμα ήθους, ο Γιάννης Μηλιάδης συνέδεσε ανεξίτηλα το όνομά του με την Ακρόπολη των Αθηνών, με πάθος για τη διάσωση και ανάδειξή της, κυριολεκτικά ως το τέλος της πολυσήμαντης ζωής του. Πρωταγωνιστής στην απόκρυψη των γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και άγρυπνος προστάτης του Ιερού Βράχου επί Κατοχής, ανέσυρε κατόπιν από τις κρύπτες τους τα αρχαία αριστουργήματα φέρνοντας εις πέρας τον άθλο της επανέκθεσης των αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ακροπόλεως, σφραγίζοντας με την αισθητική του το σπουδαίο εγχείρημα.

Με βάση τη συστηματική έρευνα για το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Γιάννης Μηλιάδης», ο σκηνοθέτης-ερευνητής θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το έργο του σημαντικού αρχαιολόγου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 19:00, στη Βιβλιοθήκη του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Αθήνα).