Τρεις άνδρες, ηλικίας 52, 68 και 71 ετών, καθώς και μία 61χρονη γυναίκα συνελήφθησαν, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Αρχικά, εντοπίστηκε ο 52χρονος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο είχε μεταβεί προκειμένου να συναντήσει άτομο, με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ. Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, που επιτηρούσε τους χώρους του ξενοδοχείου, τον συνέλαβε, καθώς και τον 68χρονο, ο οποίος τον περίμενε έξω από το ξενοδοχείο. Ο 68χρονος βρισκόταν μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο και είχε κρύψει σε βαλίτσα 14 αρχαία κινητά μνημεία.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα ειδώλιο αλόγου με αναβάτη και μία πυξίδα Γεωμετρικής περιόδου. Ένας δίωτος αμφορέας, δύο αρύβαλλοι, μία κοτύλη και μία οινοχόη, Αρχαϊκής περιόδου. Ένα πήλινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, ένας δίωτος σκύφος, ένα ληκύθιο, ένα λυχνάρι, δύο όστρακα με γραπτή διακόσμηση, τμήμα αγγείου και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης αγγείου, Κλασικής περιόδου. Δύο χάλκινα ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού. Μία εικόνα που απεικονίζει την Παναγία οδηγήτρια του 18ου αιώνα. Ένα αριστερό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Κυριακή του 19ου αιώνα. Ένα δεξιό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο του 19ου αιώνα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα κατασχεθέντα αντικείμενα τα παρέλαβαν οι συλληφθέντες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας από την οικία του 71χρονου και τα μετέφεραν κοντά στο ξενοδοχείο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση με ενδιαφερόμενους. Ο 71χρονος εντοπίστηκε στο σπίτι του στην περιοχή του Παπάγου και συνελήφθη.

Σε κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Στην οικία του 68χρονου: Δεκαοκτώ νομίσματα, ένα μαρμάρινο απότμημα, με ανάγλυφη ανδρική μορφή κατά το ήμισυ, δύο ληκύθια με γραπτές παραστάσεις, Υστεροκλασικής περιόδου, τρία όστρακα αγγείων συνανήκοντα, δύο χάλκινα ενώτια και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφους ρόδακες

Στην οικία του 71χρονου: Ένας ακέραιος δίωτος εμπορικός οξυπύθμενος αμφορέας, ύψους 60 εκατοστών και 14 φωτογραφίες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν στο ΙΧ αυτοκίνητο.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.