Ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι δύο μεγάλες υποθέσεις λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Πάτρας, με τη σύλληψη 26 ατόμων, και από την Ασφάλεια Αττικής με τη σύλληψη τριών ατόμων στα Γιάννενα και την ανεύρεση ενός ολόχρυσου βασιλικού στεφανιού ανεκτίμητης αξίας στα Γιάννενα.

Τη σοβαρότητα αυτή ακριβώς των δύο υποθέσεων υπογράμμισε με την παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος παρέλαβε προσωπικά κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, από τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική εκδήλωση.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα αρχαία αντικείμενα που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, φαίνεται πως περνούσαν μέσα από τέσσερις μεγάλους οίκους δημοπρασιών στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθυντής της Ασφάλειας Πάτρας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μπαρτζακλής, ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί από τη χώρα μας, μέσω δικαστικής συνδρομής, να ερευνηθούν οι δραστηριότητες των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών και ο βαθμός εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόκειται για τους εξής οίκους:

1. Οίκος δημοπρασιών ΝΟMOS AG με έδρα στην Ζυρίχη Ελβετίας ZAHRINGERSTRASSE 27, ZURICH.

2. Οίκος δημοπρασιών NUMISMATIK NAUMANN GmbH με έδρα στη Βιέννη Αυστρίας, οδό NIBELUNGENGASSE 1-3.

3. Οίκος δημοπρασιών GORNY & MOSCH GmbH με έδρα στο Μόναχο Γερμανίας, GIESSENER MUNZHANDLUNG MAXIMILIANPLATZ 20 MUNICH.

4. Οίκος δημοπρασιών ROMA NUMISMATICS με έδρα στo Λονδίνο Αγγλίας, 20 Fitzroy Square.

Ο κ. Μπαρτζακλής ανέφερε, επίσης, ότι ο ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε στον ανακριτή ότι έχει νοικιάσει στη Γερμανία αποθήκη μέσα στην οποία φυλάει έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας, ενώ ανάλογα αντικείμενα έχει και σε τραπεζικές θυρίδες επίσης στη Γερμανία.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της. Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είναι παλιοί στον συγκεκριμένο χώρο.

Ειδικά το όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, 69 ετών, είχε απασχολήσει και το 1993, για την υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαίων από τα μουσεία Σικυώνος και Κορίνθου, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Νηστικάκη, ο οποίος όμως τελικά αθωώθηκε.

Από την άλλη, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες προχτές στα Γιάννενα και συγκεκριμένα δύο Έλληνες 58 και 56 ετών και ένας Αρμένιος 52 ετών, κατείχαν ένα χρυσό στεφάνι της Ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ αυτών που φορούσαν βασιλείς της περιόδου, γι’ αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στεφάνι το είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν αποκαλύψει πού το βρήκαν, γεγονός που αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ανάλογα αρχαία αντικείμενα από παλιές λαθρανασκαφές, ίσως και δεκαετίας. Για τον λόγο αυτό ούτε και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.

Στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, παραδόθηκαν, συμβολικά, το παραπάνω χρυσό στεφάνι και δύο εικόνες (μία του Χριστού, του 19ου αιώνα, και μία της Παναγίας του 20ού αιώνα), καθώς και μεγάλος αριθμός αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων. Τα κατασχεθέντα από τις τελευταίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα πάνε στα μουσεία των πόλεων όπου κατασχέθηκαν.