«Διοικητική ιεραρχία και συνεργατικότητα στη μινωική νεοανακτορική περίοδο» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Άρτεμις Καρναβά (Inscriptiones Graecae – Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου) την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).

«Η νεοανακτορική περίοδος στην Κρήτη, η εποχή που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού μορφώματος που ονομάζουμε μινωικό, είναι μία περίοδος κατά την οποία εισήχθηκαν και παγιώθηκαν στην κοινωνία ορισμένες καινοτομίες» αναφέρει η κα Καρναβά σχετικά με το θέμα της διάλεξής της. «Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα κρατικό διοικητικό σύστημα, το οποίο έκανε χρήση της γραφής και των σφραγίδων ως διακριτικών σημείων της εξουσίας, αλλά και ως μέσων ελέγχου».

«Χρησιμοποιώντας ως σημείο αφετηρίας σφραγίσματα που ανευρέθηκαν στο Ακρωτήρι Θήρας, θα εξετάσουμε πώς φαίνεται να ήταν οργανωμένο αυτό το καινοφανές σύστημα, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του και οι δυνατότητές του» εξηγεί η κα Καρναβά. «Ύστερα από έναν και πλέον αιώνα έρευνας στα μινωικά συστήματα γραφής και ενσφράγισης το μινωικό Νεοανακτορικό διοικητικό σύστημα αναδεικνύεται στο πλαίσιο της μελέτης του αρχαίου κόσμου ως μία πολύπλοκη, μοναδική και πρωτότυπη εφεύρεση, ένα σύστημα υψηλής κοινωνικής αξίας κατά την περίοδο της ακμής του» επισημαίνει.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.