Ογδόντα έργα του Νικόλαου Γύζη, που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης (δωρεά της οικογενείας Γύζη) και από ιδιωτική συλλογή, παρουσιάζονται σε έκθεση με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια» που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180) έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016.

Πρόκειται για σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά των ετών 1886-1899, τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε ενότητες που αποτελούν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο θεματικό σύνολο, το οποίο γοητεύει με το δυναμισμό της γραφής και το ρυθμό της σύνθεσής του, την αρτιότητα της τεχνικής, τη συνθετική αξία και τον σπάνιο χαρακτήρα της έκφρασης που ταυτοποιείται από την εναλλαγή φωτός και σκιάς και την παλμική κίνηση.

Μεταξύ αυτών, η ενότητα για τη Διαφήμιση, που περιλαμβάνει προσχέδια αφισών και ένθετων για περιοδικά, τα οποία ο Γύζης υπέβαλε σε σχετικούς διαγωνισμούς ή φιλοτέχνησε για τη διαφήμιση εταιριών και προϊόντων, καταδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του στη διαμόρφωση της αφίσας στη Γερμανία. Ξεχωρίζουν επίσης η ενότητα με τα προσχέδια για το έργο «Εαρινή Συμφωνία», που ολοκληρώθηκε το 1888, και η ενότητα Άνθρωποι και Τόποι, που περιλαμβάνει σχεδιαστικές απεικονίσεις από τα ταξίδια του καλλιτέχνη, στην Ελλάδα, το 1872-74, στη Μ. Ασία το 1873 και στο Τιρόλο το 1883.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης, δρ Κωνσταντίνος Διδασκάλου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και εντός του εκθεσιακού χώρου θα προβάλλονται οι ταινίες τεκμηρίωσης «Νικόλαος Γύζης», «Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές» και «Οι Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου», από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου-30 Δεκεμβρίου 2016.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.