Η Ελλάδα με θλίψη αποχωρίζεται τον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος μετά από μία αδιάκοπα παραγωγική πορεία στον χώρο των γραμμάτων, απεβίωσε σε ηλικία 87 χρόνων.

Γεννημένος το 1929 στη Θεσσαλονίκη, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στη Γερμανία, και επέστρεψε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη διδακτορική διατριβή του, την οποία ολοκλήρωσε το 1962.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε τη διδακτική σταδιοδρομία του ως καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών πρώτα στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κι έπειτα ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η οποία διακόπηκε στις περιόδους των συχνών φυλακίσεών του από το στρατιωτικό καθεστώς.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε αρθρογράφος από το 1971 ανελλιπώς, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας από το 1994 έως το 2001, ενώ έχει υπάρξει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η αγάπη του για την αρχαία ελληνική γραμματεία εκφράστηκε με τη μετάφραση που έκανε στο έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, του Ησιόδου και του Σοφοκλή. Το έργο του αποτέλεσε όχι μόνο γέφυρα με την πολιτιστική κληρονομιά των γραμμάτων της αρχαιότητας, αλλά και μέσο ανάδειξης και διάδοσης του έργου πολλών Ελλήνων λογοτεχνών της εποχής του. Δημοσιευμένες μελέτες του αφορούν στο έργο του Σολωμού και του Παλαμά, αλλά και ποιητών και πεζογράφων της γενιάς του ’30. Αποτέλεσε συνολικά μία μοναδική περίπτωση συντήρησης αλλά και ανανέωσης των γραμμάτων και των ιδεών του τόπου μας, διδάσκοντας, μελετώντας αλλά και παράγοντας πρωτότυπο έργο.

Η απώλεια αυτού του σπουδαίου ανθρώπου μάς κάνει όλους να μιλάμε για μια Ελλάδα φτωχότερη. Ας επικεντρωθούμε, όμως, καλύτερα στο γεγονός ότι ο κόσμος των ελληνικών γραμμάτων είναι πλουσιότερος χάρη στον Δημήτρη Μαρωνίτη.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.