Τη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διαφύλαξη της γνήσιας μακεδονικής παράδοσης, με την επιστημονική συνδρομή του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Τάτσιος, υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας, με την παρουσία μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου και προέδρων πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζαπράνης, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τιμώντας το ιστορικό του όνομα, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να υπάρξει διαύγεια στα ζητήματα που αφορούν την Μακεδονία. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΑΚ «θα προχωρήσει στη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεμάτων και επιπλέον θα συμβάλει στην ευρύτερη προβολή τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Τάτσιος τόνισε ότι «με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ευελπιστούμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε τις ρίζες της γνήσιας μακεδονικής παράδοσης, η οποία τα τελευταία χρόνια υφίσταται σημαντικές αλλοιώσεις». Ο ίδιος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία, όπως είπε, θα ενισχύσει την προσπάθεια των 70 συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία και οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς.

Όπως είπε, «με τη συνεργασία αυτή η ιστορική αλήθεια και η γνήσια μακεδονική παράδοση θα αποτελέσουν τους πυλώνες έτσι ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα».