Όλα τα μουσεία του κόσμου, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου, θα ήθελαν οι τοίχοι τους να κοσμούνται με ένα από τα κυβιστικά έργα του Πικάσο.

Ένα από τα πρώτα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο, έναντι 53 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον πίνακα «Femme Assise», του 1909, που ξεπέρασε κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ την αρχική εκτίμηση πώλησης. Μάλιστα ο οίκος Sotheby’s χαρακτήρισε το έργο ως «το μεγαλύτερο κυβιστικό πίνακα που βγήκε στην αγορά εδώ και δεκαετίες». Οι ειδικοί λένε ότι στον πίνακα απεικονίζεται η αγαπημένη του Πικάσο, Φερνάντ Ολιβιέ.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε η Έλενα Νιούμαν, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου, καθώς όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της κυβιστικής περιόδου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα μουσεία του κόσμου, σημειώνοντας ότι τα κυβιστικά έργα του Πικάσο θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά και πρωτοποριακά της περιόδου αυτής, καθώς σηματοδότησαν το τι επρόκειτο να συμβεί στη σύγχρονη τέχνη.

Ο κυβισμός, που τα θέματά του αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα και ενώνονται με έναν αφηρημένο τρόπο, θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στη σύγχρονη τέχνη. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και θεωρείται ο πρόδρομος για τη σύγχρονη αφηρημένη τέχνη.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του πίνακα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, τον είχε αγοράσει το 1973 σε δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι περίπου 430.000 ευρώ.