Αρχαιολογικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, για σχολικές ομάδες, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην επετειακή επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για το 2016. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

Δήμος Λαμιέων

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και τις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, στην Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Κάστρα και οχυρώσεις. Τα πέτρινα μονοπάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» από την αρχαιολόγο Αθανασία Τσόκα.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση κινουμένων σχεδίων με θέμα τα Βυζαντινά κάστρα της Στερεάς Ελλάδας από τον Γεώργιο Σταυρόπουλο, υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και τέλος παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και το συγκρότημα «Διαβατάρηδες».

Ώρα εκδήλωσης: 09.00-11.00. Σημείο συνάντησης: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικός περίπατος στο Μεσαιωνικό Κάστρο Υπάτης με αναφορά στην ιστορία του μνημείου, στα κριτήρια επιλογής θέσης, στα υλικά δόμησης, τους σκοπούς της ίδρυσής του, στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής, ως πυρήνα κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης και φορέα ιστορικής μνήμης.

Ώρα εκδήλωσης: 09.00-11.00. Σημείο συνάντησης: Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.

Δήμος Λοκρών

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Λειβανατών, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση μαθητών στον Αρχαιολογικό Χώρο Κύνου, με θεματικό άξονα τη γνωριμία των μαθητών με την έννοια της ναυτοσύνης και της σημασίας της για τη ζωή του ανθρώπου, όπως καταδεικνύουν ο προϊστορικός παράκτιος οικισμός στη θέση Κύνος Λειβανατών  και  ο λιθόκτιστος φάρος της Αρκίτσας.

Ώρα εκδήλωσης: 08.00-14.00. Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Κύνου.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, θα υλοποιηθεί δράση εκπαιδευτικού προγράμματος, σχετικά με την κατασκευή πήλινων ομοιωμάτων πλοίων και σφραγισμάτων με πρότυπα εικόνες αντίστοιχων κινητών ευρημάτων της Μυκηναϊκής περιόδου που προέκυψαν από την ανασκαφή του οικισμού του Κύνου.

Ώρα εκδήλωσης: 08.00-14.00. Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Κύνου.

Δήμος Στυλίδας

Σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, θα γίνει παρουσίαση των πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων της αρχαίας πόλης του Εχίνου που προέκυψαν στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (2008-2015).

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των μαθητών στη βιοτεχνική εγκατάσταση παραγωγής οίνου (4ος-6ος αι. μ.Χ.) στον Αχινό Φθιώτιδας και τέλος παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φτιάχνοντας Κρασί στον Αχινό».

Ώρα εκδήλωσης: 08:30-12.00. Σημείο συνάντησης: 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων.