Την παρουσία των εργαλείων ναυπήγησης μέσα στο χρόνο και τις αλλαγές στις οποίες αυτά υπόκειντο θα ανιχνεύσει σε ομιλία της με τίτλο «Από τον Μυκηναίο na-u-do-mo στον παραδοσιακό καραβομαραγκό: αναζητώντας τα ίχνη» η δρ Έλενα Μαραγκουδάκη στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Όπως αναφέρει σχετικά η κα Μαραγκουδάκη: «Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στην καταγραφή, εξέταση και ταξινόμηση των διαθέσιμων αρχαιολογικών και εθνο-αρχαιολογικών στοιχείων. Επιπλέον, πειραματικές μέθοδοι, όπως η ανασύσταση της εργαλειοθήκης του Μυκηναίου ναυδόμου, καθώς και η ανακατασκευή τμήματος πλοίου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, αποδείχθηκαν χρήσιμες για την κατανόηση της χρήσης των εργαλείων. Μέσω της προαναφερθείσας διαδικασίας αποδείχθηκε ότι οι βασικοί τύποι των εργαλείων επεξεργασίας ξύλου που χρησιμοποιούνται στη ναυπήγηση ξύλι- νων πλοίων διατηρούνται σχεδόν οι ίδιοι χωρίς ριζικές αλλαγές, ενώ η εξέλιξή τους οφείλεται στην πρώτη ύλη κατασκευής, τις χρησιμοποιηθείσες τεχνικές, καθώς και σε πολιτισμικές επιδράσεις».

Η 6η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για τη φετινή περίοδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου.