Στο Κεφάλαιο Η’ του Νόμου 430 «Περί Αρχαιοτήτων» της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) προβλεπόταν ένα συλλογικό δευτεροβάθμιο επιστημονικό όργανο, η Αρχαιολογική Επιτροπεία, με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση σε ζητήματα αρχαιολογικής πολιτικής.

Τα πρακτικά της Αρχαιολογικής Επιτροπείας όπως έχουν καταγραφεί σε ανέκδοτο δεμένο τετράδιο που φυλάσσεται στο αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, θα παρουσιάσει ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Δρ Αντώνης Βασιλάκης, σε διάλεξή του την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλάκης, τα «Πρακτικά καλύπτουν την περίοδο από 7 Απριλίου 1902 έως 13 Δεκεμβρίου 1913. Τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Αρχαιολογική Επιτροπεία ήταν: Άδειες ανασκαφών, ανανέωση αδειών και επέκταση αδειών σε ξένους αρχαιολόγους· εκτίμηση της αξίας αρχαίων και οι αμοιβές για αγορά, ανεύρεση, υπόδειξη και παράδοση αρχαίων· ανταλλαγή αρχαίων με ξένα μουσεία, αιτήματα εξαγωγής αρχαίων στο εξωτερικό από τους ξένους ανασκαφείς και χρονολόγηση, εκτίμηση και διατήρηση ή όχι μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων».

Η διάλεξη, που έχει τίτλο «Ζητήματα αρχαιολογικής πολιτικής της Κρητικής Πολιτείας: από τα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Επιτροπείας (1900-1913)» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, και ώρα 18:30, στο Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).