Δύο άντρες, ηλικίας 23 και 27 ετών, αντίστοιχα και μία 54χρονη γυναίκα συνελήφθησαν για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη Σπάρτη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Λακωνίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασιάς. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όχημα που επέβαιναν τα εν λόγω άτομα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 42 αγγεία και δύο θραύσματα αυτών, 19 ειδώλια, 10 εικόνες, τρεις πήλινες πίπες, μία πήλινη σφραγίδα, ένα υφαντικό βάρος και τμήμα κεραμίδας με ανάγλυφη παράσταση.

Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν σε οικίες στη Μονεμβασιά Λακωνίας και στο Παγκράτι Αττικής βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 145 χρυσές λίρες Αγγλίας, μια εικόνα, πέντε πήλινα αγγεία και τρία θραύσματα αγγείων, δύο πήλινες πίπες και τέσσερα θραύσματα αυτών, μία υδρία Πρωτογεωμετρικής περιόδου, πέντε πήλινα ειδώλια, ένας κορμός πήλινου ειδωλίου και ένα τμήμα κορμού πήλινου ειδωλίου, 12 κεφάλια πήλινων ειδωλίων, πήλινο πλακίδιο δαιδαλικής μορφής, αρχαϊκών χρόνων, στόμιο αμφορίσκου, σκεύος με εφυάλωση και ασβεστολιθικό πώμα αμφιβόλου γνησιότητας.

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.