Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

Αυτή τη φορά το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται μια «Αλεξανδρινή βασίλισσα». Πρόκειται για ένα πορτρέτο από βασάλτη λίθο της Αρσινόης Β’, βασίλισσας της Θράκης, της Μακεδονίας και της Αιγύπτου, ο βίος της οποίας ξεπερνά και την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία. Η «Αλεξανδρινή βασίλισσα» αναδύθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στην «αίθουσα του βωμού» (αίθουσα 34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.

Η Αρσινόη Β’ Φιλάδελφος

Ένα κέρας που είναι ορατό πάνω από το δεξιό αυτί και τμήμα ενός ουραίου (κόμπρας) πάνω από το μέτωπο, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως το κεφάλι από βασάλτη, που λαξεύτηκε γύρω στο 270 π.Χ., απεικονίζει την Αρσινόη Β’ Φιλάδελφο της Αιγύπτου. Το κέρας του κριόμορφου θεού Μένδητος, του οποίου υπήρξε ιέρεια, είναι πιθανόν μέρος του στέμματος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτήν. Ποια ήταν όμως η Αρσινόη;

Η Αρσινόη ήταν πρωτότοκη κόρη του στρατηγού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου Λάγου, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο ως Πτολεμαίος Α’ Σωτήρ, ιδρύοντας τη μακεδονική δυναστεία των Πτολεμαίων, που είχε τελευταία βασίλισσά της την Κλεοπάτρα Ζ’.

Έζησε μια ταραχώδη και τραγική ζωή ως πρωταγωνίστρια αλλά και ως θύμα μηχανορραφιών σε τρεις βασιλικές αυλές. Έφηβη δόθηκε σε γάμο με τον ηλικιωμένο βασιλιά της Θράκης Λυσίμαχο, με τον οποίο έζησε στην πρωτεύουσά του Λυσιμάχεια, μέχρι το βίαιο θάνατό του σε μάχη. Νεαρή χήρα, και αγωνιώντας να προστατεύσει τους τρεις γιους της, κατέφυγε στην πόλη της Χαλκιδικής Κασσάνδρεια, όπου παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της, βασιλιά της Μακεδονίας, Πτολεμαίο Κεραυνό. Εκείνος όμως σκότωσε τα δύο μικρότερα αγόρια της αμέσως μετά το γάμο. Απελπισμένη η Αρσινόη κατέφυγε στην πατρίδα της την Αίγυπτο, όπου βασιλιάς ήταν πια ο αδελφός της Πτολεμαίος Β’. Ονομάστηκαν Φιλάδελφοι όταν εκείνη έγινε σύζυγος και βασίλισσά του, προστάτιδα των γραμμάτων και των τεχνών και αρχιέρεια μέχρι το θάνατο και τη θεοποίησή της. Οι «θεοί αδελφοί» υπήρξαν το πρώτο ζεύγος αδελφικού γάμου, ξεκινώντας μια πρακτική που ακολούθησαν και επόμενοι Πτολεμαίοι, άγνωστη στην πατρογονική τους μακεδονική αυλή αλλά παραδοσιακή στις φαραωνικές δυναστείες.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου παρουσιάζουν την Αρσινόη

Στις 8 και 22 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, και στις 17 Απριλίου και 15 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, και ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδεχτούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τις ιστορίες και τα πάθη της μεγάλης φιλαδέλφου βασίλισσας της Αιγύπτου, με τον ταραχώδη βίο και την τελική αποθέωση.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου
και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682. Τηλ. 213 214 4891, www.namuseum.gr.