Επίσκεψη στον Δήμο Αχαρνών πραγματοποίησε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών, Ιωάννη Κασσαβού, και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Αναστασίας Λαζαρίδου.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε την Αρχαιολογική Συλλογή που περιλαμβάνει ευρήματα (αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια κ.ά.) τα οποία χρονολογούνται από τη Νεολιθική περίοδο έως τους βυζαντινούς χρόνους. Κατόπιν, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε στον καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό θολωτό τάφο της Αττικής που χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ. και στο αρχαίο θέατρο Αχαρνών.

«Ο δήμος Αχαρνών, με τον θολωτό τάφο και το αρχαίο θέατρο, για το οποίο τώρα αρχίζει η προσπάθεια να ανασκαφεί πλήρως και να αποδοθεί ως είχε, μαζί με το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο με τα ταφικά ευρήματα, αποτελεί –δυνάμει τουλάχιστον– ένα κέντρο πολιτισμού για ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς μετά από την ξενάγησή του. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει συνεργασία του δήμου με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, τόσο του Υπουργείου όσο και κινήσεων πολιτών, που βοηθούν όλες ώστε οι Αχαρνές να αρχίσουν να αποκτούν μια αίσθηση της ιστορίας τους εμπράγματα, δηλαδή μέσα από τα υλικά μνημεία, ώστε η ιστορική μνήμη να συνδεθεί με την πραγματική σημερινή ζωή. Ως υπουργός, θέλω πολύ να βγαίνω από τα “τείχη” του υπουργείου. Ο χρόνος δυστυχώς δεν το επιτρέπει, αλλά ευκαιρία σαν αυτή είναι σημαντική γιατί κερδίζουμε αισιοδοξία σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται».