Επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Μανόλη Χατζηδάκη πραγματοποιεί την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, στις 19:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα), το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Κέντρο, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας τον ιδρυτή του, ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, γενικό έφορο Αρχαιοτήτων, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνει την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του. Θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας με θέμα «Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες της Καστοριάς (12ος-16ος αι.)».

Στην πόλη της Καστοριάς, ένα εξέχον κέντρο του μεσαιωνικού ελληνισμού, σώζονται 62 ναοί βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, σε πολλούς από τους οποίους διατηρούνται τοιχογραφίες από το τέλος του 9ου έως τον 19ο αιώνα. Από αυτούς τους ναούς περισυνελέγη σε δύο περιόδους, το 1965 και το 1972, για λόγους προστασίας από αρχαιοκάπηλους, ένας σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων, οι οποίες πρόκειται εντός του έτους να εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, ενώ ένας ικανός αριθμός αναλόγων εικόνων εξακολουθεί να κοσμεί τα τέμπλα των ναών. Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί με αυτές που παραμένουν στους ναούς της πόλης, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα του είδους. Ένα μέρος αυτών των εικόνων, που χρονικά εκτείνεται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, αποτελούν το αντικείμενο της διάλεξης του κ. Τσιγαρίδα.