Την εξάρθρωση του κυκλώματος των ιερόσυλων, οι οποίοι λεηλατούν επί δεκαετίες μοναστήρια και ναούς στην Ήπειρο, με λεία παλιές εικόνες, λειψανοθήκες και ιερά κειμήλια, τα οποία προωθούν προς πώληση σε γκαλερί του εξωτερικού, επαναφέρει πιεστικά το μπαράζ των διαρρήξεων σε εκκλησίες, στις ακριτικές περιοχές των Ιωαννίνων.

Τους 4 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άγνωστοι ιερόσυλοι λεηλάτησαν 8 ιερούς ναούς στα χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία.

Η κλοπή Ιερής Λειψανοθήκης από τον Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Αετόπετρα Κόνιτσας, πριν από μία εβδομάδα, φέρνει στο προσκήνιο τη «διαδρομή» ανάλογου θρησκευτικού κειμηλίου που πουλήθηκε σε παλαιοπωλείο των Βρυξελλών, 34 χρόνια μετά την κλοπή του, για να γίνει –στη συνέχεια– δωρεά σε ιερό ναό στη Γλυφάδα.

Το 1976, άγνωστοι λεηλάτησαν την ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στη Μόλιστα Κονίτσης. Εκτός από τις εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου της Μονής, είχαν αφαιρέσει ασημένια Λειψανοθήκη, στην οποία φυλάσσονταν ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά, του Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα, του Αγίου Σιλβέστρου, πάπα της Ρώμης, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη των Ιωαννίνων. Τότε, οι έρευνες της αστυνομίας για των εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών ήταν άκαρπες.

Την άνοιξη του 2010, η ασημένια λειψανοθήκη που αφαιρέθηκε από το μοναστήρι της Κόνιτσας έγινε δωρεά στην Μητρόπολη Γλυφάδας. Έλληνας επιχειρηματίας εντόπισε και στη συνέχεια αγόρασε τη Λειψανοθήκη έναντι υψηλού τιμήματος από παλαιοπώλειο των Βρυξελλών.

Ο επιχειρηματίας, όπως αποκαλύπτει η αλληλογραφία μεταξύ των Μητροπολιτών Κονίτσης κ. Ανδρέα και Γλυφάδας κ. Παύλου, έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τον επαναπατρισμό των θρησκευτικών κειμηλίων και η έρευνα που έκανε για την «πορεία της λειψανοθήκης στα χέρια των ιερόσυλων» έδειξε πως ο παλαιοπώλης των Βρυξελλών την είχε αγοράσει από γνωστή έκθεση παλαιών έργων τέχνης του Μάαστριχτ.

Η Λειψανοθήκη φέρει εγχάρακτη χρονολογία κατασκευής 1871, καθώς και τις μορφές των Αγίων, στους οποίους ανήκουν τα ιερά λείψανα. Σήμερα, βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης, στη Βουλιαγμένη.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει επιδοθεί σε έναν προσωπικό αγώνα για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό εκατοντάδων θρησκευτικών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από μοναστήρια και ναούς της Ηπείρου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα και ήταν κατηγορηματικός.

«Πρέπει να τελειώσει οριστικά το ζήτημα. Δεν παίρνει άλλο. Οι διωκτικές αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση να την προχωρήσουν και να τελειώσει. Υπάρχει μια ογκώδης δικογραφία στα Γιάννενα. Να βρεθούν τόσο εκείνοι που μπαίνουν σε εκκλησίες, αλλά και εκείνοι που διαχειρίζονται και πουλάνε τα κειμήλια. Στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα έχουν σταματήσει. Τώρα λεηλατούν εκκλησίες σε ακριτικές περιοχές, σε συγκεκριμένα πιο αδύνατα σημεία, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί κάτοικοι». Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί πως πρόκειται για το ίδιο κύκλωμα που έδρασε και τα προηγούμενα χρόνια, αφαιρώντας παλιές εικόνες, ευαγγέλια και άγια δισκοπότηρα από τις εκκλησίες των Ιωαννίνων. Ωστόσο, ανέφερε πως στοιχεία που συγκέντρωσε και θα βοηθήσουν στην υπόθεση σύλληψης των ιερόσυλων τα έχει παραδώσει στην Δικαιοσύνη. «Ενδείξεις έχω, δεν έχω αποδείξεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.