Στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά ενός εργοστασίου τσιμέντου, η τέχνη, τα μαθηματικά και η φιλοσοφία συναντιούνται μπροστά στα μάτια των πιο διψασμένων για γνώση και εμπειρία θεατών: των παιδιών. Η συμμετρία στη φύση και την τέχνη, η ιδιαίτερη γοητεία των αριθμών και των σχημάτων, οι στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες και οι καλλιτεχνικές παραμορφώσεις και αναμορφώσεις «βάζουν» τα παιδιά σε έναν κόσμο μαγικό από την πρώτη στιγμή, σχεδόν, που θα περάσουν τις πύλες του εργοστασίου του Τιτάνα στη Νέα Ευκαρπία.

Εκεί φιλοξενούνται 18 ιδιαίτερα εκθέματα, τα δύο τρίτα σχεδόν της κινητής διαδραστικής έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» του Μουσείου Ηρακλειδών, που θέτουν τα πιο συναρπαστικά ερωτήματα: Πώς συνδέονται μεταξύ τους η επιστήμη, η τέχνη, τα μαθηματικά και η φιλοσοφία; Πώς μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη και παράλληλα να κατανοούμε τον κόσμο μέσα από τη λογική και τα μαθηματικά;

Η αφετηρία του ιδιαίτερου αυτού εκπαιδευτικού ταξιδιού είναι η προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο. Στη συνέχεια, η διαδρομή «περνά» από τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και την Ελληνιστική εποχή και κάνει μια στάση στην Αναγέννηση, πριν συνεχίσει στη μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα και στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 11 Ιουνίου 2016, ενώ από τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε, έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για να την επισκεφτούν πάνω από 1.000 μαθητές – μαζί με τους συνοδούς, ο αριθμός πλησιάζει τους 1.100 προγραμματισμένους επισκέπτες. Οι ξεναγοί που τους υποδέχονται γίνεται προσπάθεια ώστε να είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο που κάθε φορά παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για μεγαλύτερους μαθητές, γυμνασίου ή λυκείου, ο ξεναγός είναι συνήθως κάποιος ή κάποια με διδακτική εμπειρία στα μαθηματικά των συγκεκριμένων τάξεων του σχολείου, ώστε να μπορεί να απαντά ακόμη και στις πιο «ψαγμένες» ερωτήσεις και απορίες.

«Από την έναρξη λειτουργίας του το 1962, το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Νέα Ευκαρπία αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος. Στόχος και επιθυμία όλων μας είναι να αποτελέσει και πολιτιστικό πυλώνα, προάγοντας την ιστορία, την επιστήμη, την τέχνη και προσφέροντας στα μέλη της τοπικής κοινωνίας σημαντικές γνώσεις και ξεχωριστές εμπειρίες», σημείωσε ο Μιχάλης Μπαρμπούτης, διευθυντής του εργοστασίου στη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης της διαδραστικής έκθεσης,

Κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στην έκθεση για σχολεία. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2310 398642, ενώ οι ώρες λειτουργίας καθημερινά 16:00-18:00 και Σάββατο 10:00-18:00, εκτός επίσημων αργιών. Η είσοδος στην έκθεση, την οποία έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί επιστημονικώς οι Άρης Μαυρομμάτης και Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών, είναι ελεύθερη.