Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», όπου, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται η «Συλλογή Ραιδεστού» του ΑΜΘ.

Μέσα από αυτήν ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Μίτο της αφήγησης αποτελούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος, στη Ραιδεστό. Το 1922, σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης.

Στην έκθεση φιλοξενούνται μνημεία μέσα από τα οποία σκιαγραφούνται ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα, από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Σε αυτά αποτυπώνονται, όμως, και οι αγωνίες, οι αξίες και οι ανάγκες των ανθρώπων της νεότερης εποχής.

Στη δίνη της ιστορίας, το αρχαίο παρελθόν αποκτά διαφορετικό, κάθε φορά, νόημα. Έτσι, αν στα τέλη του 19ου αιώνα η αρχαιολογική «Συλλογή Ραιδεστού» σηματοδοτούσε την προσπάθεια επιφανών Θρακιωτών να συνδεθούν με την ένδοξη αρχαιότητα, στον 20ό αιώνα τα ίδια μνημεία έγιναν ενθυμήματα μιας χαμένης, πια, πατρίδας.

Στον 21ό αιώνα οι αρχαιότητες από την Ανατολική Θράκη προσφέρουν την ευκαιρία να στοχαστούμε γύρω από το διαχρονικό και τόσο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, και ώρα 19.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.