Ένα μικρό αντίγραφο από εκμαγείο του φημισμένου γλυπτού του 19ου αιώνα «Το Φιλί», που δημιούργησε ο Γάλλος γλύπτης Ωγκύστ Ροντέν, αγοράστηκε από έναν Αμερικανό συλλέκτη αντί 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Ο οίκος δημοπρασιών Binoche et Giquello ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το έργο πωλήθηκε σε τιμή κατά 10% υψηλότερη από τη μέγιστη προβλεπόμενη τιμή και ότι αποτελεί ρεκόρ για έργο το οποίο δημιουργήθηκε από εκμαγείο του Ροντέν μετά το θάνατο του καλλιτέχνη.

Το γλυπτό, ύψους 85 εκατοστών, αποτελούσε τμήμα ενός συνόλου πέντε αγαλμάτων του Ροντέν, μικρού έως μεσαίου μεγέθους, από τη συλλογή του εκλιπόντος Γάλλου εμπόρου τέχνης Ζαν ντε Ρουάζ. Κατασκευάστηκε το 1927, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Ροντέν, από καλούπι στο χυτήριο Alexis Rudier, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλά από τα έργα του γλύπτη με τη μέθοδο αυτή.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο αγοραστής, ο οποίος έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά, είχε αγοράσει άλλο ένα μπρούντζινο άγαλμα του Ροντέν, το έργο «Αιώνια Άνοιξη», για 693.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια τιμή από εκείνη της εκτίμησής του.

Άλλα τρία αγάλματα από χυμένο ορείχαλκο πουλήθηκαν για πάνω από τη διπλάσια εκτιμώμενη τιμή σε Γάλλους και Ευρωπαίους συλλέκτες, σε τιμές που κυμαίνονταν από 95.000 μέχρι 190.000 ευρώ.

Το «Φιλί» (Le Baiser) είναι ένα από τα τρία γνωστότερα έργα του Ροντέν, μαζί με τον «Σκεπτόμενο» και τους «Πολίτες του Καλαί».

Η γνωστότερη παραλλαγή του έργου, η οποία είναι από άσπρο μάρμαρο και βρίσκεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Ροντέν, έχει ύψος δύο μέτρων. Τα μπρούτζινα αντίγραφα εκμαγείων του Ροντέν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε συλλέκτες, αλλά αγάλματα αδιαμφισβήτητης υπογραφής και υψηλής ποιότητας σπανίζουν.

Τα έργα του Ροντέν έχουν αντιγραφεί παράνομα ευρέως, με γνωστότερα αυτά του διαβόητου πλαστογράφου Γκάι Χέιν, ο οποίος κατασκεύασε χιλιάδες πλαστά μπρούτζινα γλυπτά του Ροντέν τη δεκαετία του ’90, χρησιμοποιώντας συχνά τα πρωτότυπα εκμαγεία του γλύπτη και τη σφραγίδα του χυτηρίου Rudier.