Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μάχη με το Χρόνο. Η συντήρηση των αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», διοργανώνει κύκλο ομιλιών σχετικών με ζητήματα συντήρησης και διαχείρισης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Η δεύτερη θεματική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.30, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», έχει τίτλο «Ο Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης: ιστορία και τεχνολογία ενός Παλαιολόγειου αριστουργήματος».

Για την ιστορία του αντικειμένου θα μιλήσει ο αρχαιολόγος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας, και για τη συντήρησή του, η συντηρήτρια  υφάσματος, Καλλιόπη Καβάσιλα.

Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στην ιστορία του συγκεκριμένου Επιταφίου, στη στυλιστική και τεχνολογική ανάλυση του κεντήματος, στις  επεμβάσεις και αλλαγές που έχει υποστεί στη διάρκεια της ζωής του καθώς και στις εργασίες συντήρησης.

Σκοπός της παρουσίασης είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν την ιστορία του, τον τρόπο κατασκευής των επιταφίων αλλά και την πνευματική και αισθητική απόλαυση που προσφέρουν.