«Τα νομίσματα είναι μικρά και βαρετά; Νομισματικά μουσεία και συλλογές, μια απάντηση στο ερώτημα». Αυτός είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Δέσποινα Ευγενίδου, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19.00, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).

Η κα Ευγενίδου, στη διάλεξή της, θα αναφερθεί στην εξέλιξη της αρχαιολογίας, νέας και μετα-διαδικαστικής, της νομισματικής και της μουσειολογίας, όπως αυτή τεκμηριώνεται στην οργάνωση, τη λειτουργία και την έκθεση των νομισματικών  μουσείων, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητές τους. Το κοινό θα παρακολουθήσει τις αλλαγές, από τις νομισματοθήκες των συλλεκτών, τις βαριές κλασικές βιτρίνες, στα νέα και διαφανή υλικά, από το ειδικό και ολιγάριθμο κοινό στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και, τέλος, στην εποχή της κρίσης.

Τέλος, η κα Ευγενίδου θα παρουσιάσει ενδεικτικά νομισματικές συλλογές και μουσεία από την ίδρυσή τους μέχρι τις μέρες μας: Από το Σουηδικό Royal Coin Cabinet του National Μuseum of Economy, που πρώτο ολοκλήρωσε μία σύγχρονη μόνιμη έκθεση στη δεκαετία του 1990, στην Money Gallery του Βρετανικού Μουσείου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών το 1998 και το 2007, στη Money Gallery του Ashmolean Museum της Οξφόρδης το 2009.

«Νέα μουσεία δημιουργήθηκαν ή ολοκλήρωσαν τις επανεκθέσεις τους μέχρι σήμερα. Η εποχή της κρίσης ετοιμάζει νέες αλλαγές; Νέες ευκαιρίες;» αναρωτιέται η ομιλήτρια.

Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της νέας θεματικής σειράς διαλέξεων, σεμιναριακών μαθημάτων και εργαστηρίων υπό τον τίτλο «Μουσειο-λόγιο».