Από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τον «καβο-κολώνες», όπως τον λένε οι ναυτικοί, τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη μέχρι την Ηετιώνεια Πύλη στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τη λίμνη του Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, υπάρχει ένας τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος στον Σαρωνικό Κόλπο και στα νησιά του που σε συνδυασμό με τα πλούσια οικοσυστήματα τα οποία υπάρχουν θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας πολύ πιο όμορφη. Ωστόσο τόσο οι αρχαιολογικοί θησαυροί όσο και τα φυσικά συστήματα είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους. Από την απαξίωση και την καταστροφή μέχρι και την εκποίηση, στο βωμό πάντοτε του κέρδους και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Τρία είναι τα μεγάλα ανοιχτά θέματα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός-εκπαιδευτικός Μάκης Σταύρου, πρόεδρος της «Εναλλακτικής Δράσης», η οποία έχει μακρόχρονη ασχολία με τα ιστορικά μνημεία και σε συνεργασία με το «Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού» εντείνουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους. Το πρώτο είναι το λιμάνι του Πειραιά και η πώλησή του, καθώς μέσα στο «πακέτο» που παραχωρείται είναι και τα τείχη του Θεμιστοκλή, η Ηετιώνεια Πύλη, αλλά και ο χώρος των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα, όπου υπάρχει πιθανότητα το ταφικό μνημείο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο να είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή. Το ότι δεν θα πωληθεί ο χώρος των Λιπασμάτων είναι ακόμη στα λόγια, τονίζει ο κ. Σταύρου και συμπληρώνει ότι υπάρχει πρόταση δύο πολιτών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να γίνουν ανασκαφές στο χώρο και να εξεταστεί αν το μνημείο που υπάρχει εκεί είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η Βουλιαγμένη, όχι μόνο ο «Αστέρας Βουλιαγμένης», αλλά ολόκληρη η χερσόνησος, αναφέρει ο κ. Σταύρου, τονίζοντας πως μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου, που πωλείται, υπάρχει ο δωρικού ρυθμού, αρχαίος ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Όπως λέει ο κ. Σταύρου, ο ναός αυτός βρέθηκε σε ανασκαφή το 1926, αλλά ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο «μετά από δικές μας πιέσεις» το 2013. Με την ένταξη στη ζώνη «Α» απαγορεύονται εμπορικές χρήσεις, ακόμη και η λειτουργία της πλαζ Βουλιαγμένης. Ωστόσο ο ναός χρησιμοποιείται από το ξενοδοχείο για διαφημιστικούς σκοπούς.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Ευγενία Μαργέτη, υπεύθυνη του τμήματος Ιστορίας και Πολιτισμού της Κίνησης, τονίζει ότι στη Βουλιαγμένη υπάρχουν ακόμη μια αρχαία δεξαμενή και ένας αρχαίος δρόμος που συνέδεε την αλυκή που υπήρχε εκεί με την Αττική Οδό, η οποία ξεκινούσε από τον Πειραιά και έφτανε στο Λαύριο. Υπάρχει επίσης και αρχαίος οικιστικός ιστός κατοικιών του 5ου αιώνα.

Στη Βούλα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που έχει καταπατηθεί από παράνομη επέκταση κέντρου διασκέδασης. Πρέπει να γίνει ανασκαφή, αλλά τα συμφέροντα την εμποδίζουν, μας λέει. Υπάρχουν ακροπόλεις στη Βούλα και στη Βάρκιζα, ενώ γίνονται ανασκαφές στα Αστέρια Γλυφάδας, σε σημαντικό αρχαίο νεκροταφείο. Γενικά υπάρχουν πολλά νεκροταφεία στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Βάρη, η οποία από αυτά πήρε και την ονομασία της, καθώς στη γλώσσα των Αρβανιτών που την κατοίκησαν το νεκροταφείο λέγεται «βαρ», λένε τα μέλη της «Εναλλακτικής Δράσης». Υπάρχουν δύο αρχαία θέατρα, συνεχίζουν: Ένα στον Πειραιά, στη Ζέα, και ένα στον Άλιμο, στους Τράχωνες. Και τα δύο πρέπει να λειτουργήσουν.

Υπάρχουν και στα νησιά σπουδαία μνημεία όπως είναι ο ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα η Κυνόσουρα και το αρχαίο λιμάνι όπου τώρα υπάρχει εκεί διαλυτήριο πλοίων (αμφότερα στα λόγια έχουν εξαιρεθεί από αυτά που θέλει να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, λένε τα μέλη της κίνησης), ενώ και στον Πόρο υπάρχει ο ναός του Ποσειδώνα.

Ο Σαρωνικός θα μπορούσε, τονίζουν μέλη της «Εναλλακτικής Δράσης», να γίνει ένας πραγματικός παράδεισος με ένα συνδυασμό αρχαιολογικών χώρων και φυσικών οικολογικών συστημάτων – και είναι σίγουρο πως τα κέρδη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που επιδιώκουν να έχουν τα συμφέροντα που τον καταστρέφουν.

«Εμείς», επισημαίνουν, «συνεχίζουμε την εναλλακτική δράση μας. Πριν λίγες ημέρες διοργανώσαμε ημερίδα από κοινού με το “Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού” στο κτίριο του ΟΛΠ και θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία κινήσεων σε κάθε περιοχή στον Σαρωνικό, ώστε να δυναμώσουν οι προσπάθειές μας, αλλά και να κάνουμε πλήρη καταγραφή των αρχαιοτήτων που υπάρχουν, καθώς μπορεί κάποιες να μην είναι γνωστές».