Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Θράκη
Tο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Κομοτηνή: ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης

Έγινε το πρώτο και πιο βασικό βήμα

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, που περιλαμβάνει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής η οποία αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και εκτείνεται από την Τσανάκλειο Σχολή μέχρι το Ιμαρέτ, το Εσκί Τζαμί και τη Δημοτική Αγορά, έγινε με την έγκριση των όρων της σύμβασης και την απευθείας ανάθεση της μελέτης «Πράξη διάνοιξης εγκεκριμένης οδού περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής», που ενέκρινε στη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κομοτηνής.

Περιμετρικά του βυζαντινού τείχους, εσωτερικά του οποίου η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες ανάπλασης, σχεδιάζεται η διάνοιξη ενός δρόμου, που θα πεζοδρομηθεί και θα λειτουργήσει ως διασυνδετήριος άξονας τής υπό ανάδειξη περιοχής.

Ο δρόμος αυτός θα ξεκινάει από την οδό Νικηφόρου Γρηγορά, θα διατρέχει τον χώρο ανάμεσα στο βυζαντινό τείχος και τη Λέσχη Κομοτηναίων και εν συνεχεία θα ακολουθεί πορεία παράλληλη με εκείνη του πεζόδρομου της Βενιζέλου, για να καταλήξει στην οδό Σωκράτους και στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Θα διατρέξει συνολικά 14 ιδιοκτησίες, για τις οποίες ο δήμος θα χορηγήσει αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα την πράξη διάνοιξης, Άγγελο Παπαθεοδώρου, ο βασικός παράγοντας που εξαρτά τον χρόνο υλοποίησης της επίμαχης παρέμβασης είναι η στάση των ιδιοκτητών των ακινήτων, που βρίσκονται περιμετρικά του βυζαντινού τείχους και πρέπει να απαλλοτριωθούν για να περάσει ο δρόμος.

Το έργο «Στερέωση και διαμόρφωση του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Είναι η πρώτη φάση για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων μπροστά από το μητροπολιτικό μέγαρο και την ανάπλαση του χώρου που θα παραδοθεί στους πολίτες. Ο χώρος μπροστά ακριβώς από το μητροπολιτικό μέγαρο θα μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής, πλατεία, έναν χώρο που θα είναι προσβάσιμος. Θα πεζοδρομηθεί και θα προβλεφθεί η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία με ειδικές ράμπες. Παράλληλα θα φυτευτούν δέντρα. Αυτός είναι ο στόχος για την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής.

Η δημιουργία του βυζαντινού τείχους ή κάστρου της Κομοτηνής υπολογίζεται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αι. Πρόκειται για μια εποχή ιδιαίτερα αυξημένης οικοδομικής και οχυρωματικής δραστηριότητας για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου ιδρύονται ή οχυρώνονται εκ νέου μια σειρά από πόλεις και κάστρα, όπως της Τοπείρου, της Αναστασιούπολης, της Μαξιμιανούπολης, της Μαρώνειας και του Διδυμοτείχου. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση του βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής αναμφίβολα συνδέεται με την Εγνατία Οδό, τις ανάγκες προστασίας και ελέγχου της οποίας εξυπηρετούσε σε συνάρτηση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα εκείνου της γειτονικής Μαξιμιανούπολης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.