Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την ανάδειξη των Δελφών ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα αναλύσει σε ομιλία της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Αθανασία Ψάλτη, στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η παρουσίαση αφορά στις παρεμβάσεις που πλέον έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Δελφών» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν ήδη συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των μνημείων και στην ελαχιστοποίηση της φθοράς του αρχαίου δομικού υλικού από τους περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, καθώς και στη βελτίωση της περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ το έργο –στο σύνολό του– λειτούργησε προς όφελος της πνευματικής ανάπτυξης και της οικονομικής ευδοκίμησης του τόπου.

Παράλληλα, σημαντικά ευρήματα ήλθαν στο φως την περίοδο 2013-2015 στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, όπως ο μοναδικός θολωτός τάφος της Άμφισσας, η λειτουργία του οποίου χρονολογείται από τον 14ο αι. π.Χ. έως και τον 12ο αι. π.Χ., καθώς και νέα αρχαιολογικά δεδομένα για τον προϊστορικό οικισμό της Κίρρας και την πόλη των κλασικών χρόνων που αναπτύχθηκε στην ίδια περιοχή, αλλά και για μία νέα κοιμητηριακή βασιλική στην περιοχή του Χρισσού, η οποία έχει οικοδομηθεί στα θεμέλια, άγνωστου έως σήμερα αρχαίου ναού.

Τέλος, θα γίνει αναφορά και σε μία άλλη σημαντική «ανασκαφή» στα έγκατα του ιστορικού αρχείου της Εφορείας, από την οποία ανασύρθηκαν σημαντικά και άγνωστα έως σήμερα στοιχεία για την ιστορία της Δελφικής Αρχαιολογίας.

Η διάλεξη έχει τίτλο «”Οι Δελφοί υπάρχουν ακόμη εκεί, ανάμεσά μας, αιώνια κιβωτός”: Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την ανάδειξη ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (2013-2015)» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19.00, στη Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου (οδός Tοσίτσα 1).