«Κ.Π. Καβάφη: Απόκρυφη Ιστορία» είναι ο τίτλος έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο τίτλος της έκθεσης, «Απόκρυφη Ιστορία», προέρχεται από το έργο του Προκόπιου «Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία» από το οποίο ο Καβάφης αντλεί τα στοιχεία για το ποίημα του [εκ] «Της Ανεκδότου Ιστορίας». Αντικατοπτρίζει την κρυφή επιθυμία του ποιητή, όπως αυτός την υπονοεί στο ποίημά του «Κρυμμένα» στο οποίο γράφει: «απ’ τα γραψίματά μου τα πιο σκεπασμένα από εκεί μονάχα θα με νοιώσουν…»

Η έκθεση επικεντρώνεται στο να πλοηγηθεί ο επισκέπτης σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, με πυξίδα τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή και με την εικαστική παρέμβαση των παραστάσεων που έχουν αποτυπωθεί στις επιφάνειες των 100 νομισμάτων που εκτίθενται, να γνωρίσει το πλάτος, αλλά και το βάθος των ιστορικών του γνώσεων, και να νιώσει την ευαισθησία του, να έχει δει απεικονισμένο το πρόσωπο του ατόμου, πριν το διαιωνίσει με το ποίημά του. Ο κόσμος της ποίησης και ο κόσμος των νομισμάτων ενώνονται για να σκιαγραφήσουν με τον δικό τους τρόπο τη σκέψη και την προσωπικότητα του Καβάφη.

Από τα 152 ιστορικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στην ποίηση του Καβάφη, τα 137 απεικονίζονται πάνω σε νομίσματα. Η έκθεση συνοδεύεται από 34 πάνελ στα οποία παρουσιάζονται η βιογραφία του ποιητή, ιστορικά ποιήματα με τυπωμένο αντιπροσωπευτικό νόμισμα που αντιστοιχεί στο ποίημα, χειρόγραφα ποιήματα με το αντίστοιχο νόμισμα. Επίσης, η έκθεση πλαισιώνεται με έργα των καλλιτεχνών: Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Σοφοκλή Αντωνιάδη (Σόφος), Ασπασίας Παπαδοπεράκη και Παναγιώτη Τέτση. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Στέφανος Γερουλάνος και η Δήμητρα Παπαϊωάννου.

Τα Ιωάννινα αποτελούν ένα σταθμό στην περιοδεύουσα παρουσίαση της έκθεσης σε Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στο Νομισματικό Μουσείο της Βιέννης, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19.00, και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων στο Ιτς Καλέ (Κάστρο Ιωαννίνων), από Τρίτη έως Κυριακή (10:00 -15:00).