Την επιστημονική σημασία του προϊστορικού οικισμού στην παραλία «Λαμπαγιαννάς» θα αναλύσει σε ομιλία της η Δέσποινα Κουτσούμπα (Αρχαιολόγος Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων), στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Από το 2012, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου και την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι. Το 2014 εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας στην παραλία «Λαμπαγιαννάς».

Όπως αναφέρει η κα Κουτσούμπα: «Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 έως 3 μ., ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος, με χαρακτηριστικά ευρήματα της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου. Διασώζει σε μεγάλο βαθμό την κάτοψη των κτισμάτων και έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο. Πέρα από την επιστημονική σημασία του ευρήματος, η ερευνητική ομάδα έδωσε μεγάλη έμφαση και στη σχέση με την τοπική κοινωνία και το άνοιγμα της εν εξελίξει έρευνας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, πραγματοποιώντας –εκτός των άλλων– πρόγραμμα ξενάγησης κολυμβητών».

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη Διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Σίμωσι, με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ιωάννας Κραουνάκη, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Julien Beck, λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και τον Δήμο Ερμιόνης.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Λαμπαγιαννάς Αργολίδας: Ένας βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας έρχεται στο φως» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 19.00, στην έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).