«Μεταβίβαση / A Transfer» είναι ο τίτλος έκθεσης της Μαρίας Λοϊζίδου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη» και παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Κεραμεικού, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα.

Η έκθεση έχει ως αφετηρία την εικαστική και διανοητική προσέγγιση της ιστορίας και των μνημείων του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

«Η αφετηρία όλων ήταν η χειραψία που βλέπουμε στις στήλες, όπου συνήθως ένας γέροντας απλώνει το χέρι σε έναν νέο άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που φεύγει από τη ζωή και χαιρετά, αφήνοντας τη ζωή σε κάποιον άλλον. Βρίσκω ότι είναι το κατεξοχήν δημοκρατικό αίσθημα, που επιτρέπει ο χώρος, ότι αναφέρεται στον θάνατο σαν μια συνθήκη που συμβαίνει σε όλους. Για τους αρχαίους Έλληνες κάθε τέλος ήταν μια αρχή. Ο χώρος του Κεραμεικού έχει έντονα αυτή την ατμόσφαιρα και τα έξι σημεία στα οποία βάλαμε τα έργα αναφέρονται σε αυτή τη συνθήκη, της χωρίς αρχή και τέλος διαδικασίας μέσα στη ζωή μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου και συμπλήρωσε: «Σίγουρα αυτή τη στιγμή, μετά από έναν χρόνο επισκέψεων, μελέτης και κατασκευής των πραγμάτων, δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν πριν από την εμπειρία του Κεραμεικού».

Η γλυπτική της εγκατάσταση «Μεταβίβαση» συνομιλεί δημιουργικά με τη μνήμη του τόπου και τα ίχνη της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αναδεικνύοντας όψεις της γυναικείας καλλιτεχνικής εργασίας-χειροτεχνίας που συνδέονται με την ύφανση, τη συλλογική εργασία, τη σχέση με το χρόνο και την εικαστική απόδοση του γυναικείου ψυχισμού πάνω στο εργόχειρο. Η Μαρία Λοϊζίδου υφαίνει ένα φαινομενικά δύσχρηστο και άκαμπτο υλικό, όπως το νήμα από ανοξείδωτο χάλυβα, και δίνει μορφή σε έργα εξαιρετικής λεπτοτεχνίας, υπερβαίνοντας την παλιά και ξεπερασμένη διάκριση τέχνης–χειροτεχνίας.

«Ο επισκέπτης έρχεται εδώ ανυποψίαστος, δεν έρχεται για να δει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Μια συνθήκη που για μένα είναι εξαιρετικής σημασίας να διατηρήσω σε έναν χώρο τέτοιο, που μοιραζόμαστε πράγματα, είναι ότι τον επισκέπτη αυτόν δεν δικαιούσαι καθόλου να τον αναστατώσεις. Οφείλεις με μια ηπιότητα να βγάλεις τη δύναμη της πρότασής σου, που θα μπορεί να μείνει απαρατήρητη από αυτόν που δεν ενδιαφέρεται να την κοιτάξει» τόνισε η κα Λοϊζίδου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη», στο πλαίσιο του οποίου ο οργανισμός ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ: «H έκθεση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού θέλει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της σύγχρονης δημιουργίας και του κλασικού πολιτισμού, προσφέροντας μια νέα οπτική στους επισκέπτες. Παράλληλα, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο ΝΕΟΝ στηρίζει σύγχρονους δημιουργούς και τους δίνει τη δυνατότητα, με νέες αναθέσεις, να εκφράσουν τη δική τους διαχρονική αντίληψη σε ένα είδος συνομιλίας της αρχαιότητας με το σύγχρονο».